Publicerad 9 March 2018

Fotograf:

Förälder 7 tecken på att ditt barn har en introvert personlighet

Hur vet man om ens barn går under personlighetstypen introvert? Här är 7 vanliga tecken. 
Varje barn är född med sina egna unika personligheter, och som föräldrar har vi det bästa jobbet att se dem växa och utvecklas. Men olika personligheter kräver också olika typer av omhändertagande, och om du har ett introvert barn är det bra att förhålla sig till det.

Läs också: Han vill inte ha barn – borde jag göra slut? Experten svarar

Så vet du om ditt barn har en introvert personlighet

1. Undviker ögonkontakt

På grund av att situationen kring att möta nya människor tar mycket energi för en introvert person kan de undvika att engagera sig alls. Beteendet handlar inte om att hen är oförskämd utan om att skydda sig mot den skrämmande situationen. De kan även ha svårt att se någon i ögonen överlag – och detta kommer du märka tydligt. 

2. Brusar lätt upp efter stressig dag

Efter en lång dag med flera tillställningar och sociala situationer kan ett introvert barn ofta bli extremt trött och därför bete sig utagerande när ni kommer hem. Om du vet att ni har en lång dag framför er med mycket social interaktion, bör du vara noga med att planera lugn ensamtid för ditt barn före och efteråt.

3. Sitter hellre tyst och leker 

Introverta personer tenderar att vara betydligt tystare än deras extroverta vänner och föredrar att behandla världen internt. Bli inte förvånad om du hör ditt barn ha en konversation med sig själv eller med sitt favorit-gosedjur. Att ha privat tid för att ta itu med sina känslor och erfarenheter är nödvändigt för dem.

4. Leker gärna ensamma

Att ett barn njuter av att leka ensam och undviker att interagera med andra barn kan vara ett tecken på introversion. 

Läs också: Varför får en del dålig självkänsla? Det här tror forskarna

5. Få, trygga vänner

En introvert person behöver såklart också vänner, men de föredrar att hålla sig till några få nära vänner som de känner stort förtroende för, istället för att vara i ett stort gäng. Att hjälpa dem att skapa djupa relationer med de vänner som de litar på och njuter av att spendera tid med är viktigt som förälder.

6. Ovilliga att prova nya saker

Eftersom nya erfarenheter brukar innebära att man interagerar med nya människor och platser, är introverta barn inte så angelägna att säga ja till nya saker. De föredrar helt enkelt att hålla sig till situationer som de känner till och känner sig mer bekväma i.

7. Problem att uttrycka känslor

Introverta barn kan ha mycket svårt att prata om känslor – även med en förälder. Tvinga dem inte utan ge dem istället tid att tänka, bearbeta och komma till dig när de är redo. Men låt dem däremot veta att du alltid finns där för att lyssna och ge dem stöd när de behöver.

Läs också: Är det sant att storasyskon oftare blir chefer? Vi har svaret!

Hur kan jag hjälpa mitt barn som är introvert?

Att vara introvert är inget sjukdomstillstånd, utan en personlighetstyp. Fundera över hur du agerar när ditt barns introverta sidor visar sig. Försöker du uppmuntra ditt barn till saker hen inte tycker om att göra? Som förälder vill man alltid sitt barn sitt bästa – och det är inte alltid lätt att förstå att en del barn trivs bättre med att leka en stund för sig själva än med en stor grupp barn ute på gräsmattan. 

Genom att öka förståelsen och acceptansen för hur ditt barn tycker om att interagera med andra människor, kommer du se till att ditt barn känner sig trygg och nöjd precis som hen är. 

Är du själv introvert? Ta del av av forummedlemmarnas erfarenheter här!

Foto: Unsplash
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 7 tecken på att ditt barn har en introvert personlighet
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll