Publicerad 9 March 2018

Fotograf:

Familjeliv 7 tecken på att ditt barn har en introvert personlighet

Varje barn är född med sina egna unika personligheter, och som föräldrar har vi det bästa jobbet att se dem växa och utvecklas. Men olika personligheter kräver också olika typer av omhändertagande, och om du har ett introvert barn kan det ibland krävas lite extra jobb. Men hur vet man om ens barn går under personlighetstypen introvert? Här är 7 vanliga tecken. 
1. De undviker ögonkontakt och att interagera med andra, särskilt med nya människor. 

På grund av att situationen kring att möta nya människor tar mycket energi av en introvert person kan de undvika att engagera sig alls. Beteendet handlar inte om att hen är oförskämd utan om att skydda sig mot den skrämmande situationen. De kan även ha svårt att se någon i ögonen överlag – och detta kommer du märka tydligt. 

2. De blir ofta bråkiga eller upprörda efter en hektisk dag. 

Efter en lång dag med flera tillställningar och sociala situationer kan ett introvert barn ofta bli extremt trött och därför bete sig utagerande när ni kommer hem. Om du vet att ni har en lång dag framför er med mycket social interaktion bör du vara noga med att planera lugn ensamtid för ditt barn före och efteråt.

3. Du märker att de pratar mer med sig själva eller favoritleksakerna än med andra barn. 

Introverta personer tenderar att vara betydligt tystare än deras extroverta vänner och föredrar att behandla världen internt. Bli inte förvånad om du hör ditt barn ha en konversation med sig själv eller med sitt favorit-gosedjur. Att ha privat tid för att ta itu med sina känslor och erfarenheter är nödvändigt för dem.

4. De föredrar att leka ensamma. 

Att ett barn njuter av att leka ensam och undviker att interagera med andra barn kan vara ett tecken på introversion. 

5. De håller sig till några få, trygga vänner. 

En introvert person behöver såklart också vänner, men de föredrar att hålla sig till några få nära vänner som de känner stort förtroende för, istället för att vara i ett stort gäng. Att hjälpa dem att skapa djupa relationer med de vänner som de litar på och njuter av att spendera tid med är viktigt som förälder.

6. Ovilliga att prova nya saker. 

Eftersom nya erfarenheter brukar innebära att man interagerar med nya människor och platser, är introverta barn inte så angelägna att säga ja till nya saker. De föredrar helt enkelt att hålla sig till situationer som de känner till och känner sig mer bekväma i.

7. De har problem med att uttrycka sina känslor.

Introverta personer kan ha mycket svårt att prata om känslor – även med en förälder. Tvinga dem inte utan ge dem istället tid att tänka, bearbeta och komma till dig när de är redo. Men låt dem däremot veta att du alltid finns där för att lyssna och ge dem stöd när de behöver.

Foto: Surowa / Shutterstock
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 7 tecken på att ditt barn har en introvert personlighet
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll