Publicerad 17 April 2018

Fotograf:

10 obekväma frågor gravida kvinnor ofta inte vågar ställa till sin barnmorska

Graviditeten är full av konstiga, nya och ibland lite pinsamma biverkningar och rädslor. Du är inte ensam om du känner dig obekväm med att ställa vissa frågor till din barnmorska. Här listar vi några vanliga sådana frågor och ger korta svar/förklaringar till dem. Bäst är det dock om du faktiskt frågar din barnmorska själv om dessa funderingar – ingen fråga är dum, konstig eller pinsam.  
Är det vanligt att "göra på sig" under förlossningen? 

Först och främst, att föda barn är ingen offentlig uppvisning eller prestation. Så egentligen borde du inte oroa dig för någonting som kan upplevas som skämmigt. Visst, det kan hända att det kommer avföring eftersom ändtarmen ligger under livmodern och när du krystar trycker du också på i det området. Försök ändå att komma ihåg att människorna i rummet är där för att stötta och hjälpa dig, och att vårdpersonal är medvetna om människans värdighet och integritet. Så fokusera på ditt barn, inte något annat.

Kommer mitt underliv att bli "slappt" efter förlossningen? 

Det korta svaret är: nej. Din vagina är skapt för att kunna töja sig under själva födseln och sedan återgå till det normala. Faktum är att din vagina har muskelminne! Däremot kan det vara bra att göra knipövningar för att stärka dessa muskler efteråt. Här kan du läsa mer om hur du gör dessa. 

Har jag lagt på mig för mycket vikt under graviditeten? 

Det här kan vara ett känsligt ämne som många gravida kvinnor drar sig från att fråga. Det är dock viktigt att du inte är rädd för att diskutera graviditetens viktökning med din barnmorska eftersom det här är en viktig aspekt för både din och ditt barns hälsa.

Vissa påstår att det blir svårt att kontrollera blåsan efter graviditeten? Stämmer det? 

Du kommer att märka att det blir svårare att kontrollera blåsan allteftersom magen växer. Men vanligtvis brukar problemet med blåsan försvinna inom 3 veckor till 3 månader efter förlossningen. Även här kan knipövningar hjälpa! Håller problemet i sig längre än 3 månader bör du däremot kontakta en läkare. 

Min man är rädd att han kan skada barnet om vi har sex. Kan det hända?

Nej, ett barn kan inte ta skada av penetration. Däremot bör man undvika för häftiga rörelser och hårda tag. 

Varför gör samlag mer ont efter graviditeten? 

Du har precis fött ett barn och det är helt naturligt att ditt underliv behöver läka ett litet tag. För kvinnor som ammar förändras också hormonnivåerna, särskilt östrogen, vilket kan leda till torrhet. Försök med glidmedel och smörjmedel under samlag och ge din kropp tid att anpassa sig.

Är det normalt att ha så mycket flytningar som jag har just nu? 

Hos en gravid kvinna är hormonnivåerna högre och du har en ökning av blodflödet till bäckenet. Därför kommer du med stor sannolikt att få mer flytningar under graviditeten - det är alltså helt normalt. Var dock noga med att ringa till din läkare om dina flytningar är smärtsamma, svider, kliar eller luktar. 

Jag har mycket gaser, ska det vara så?

De hormonella förändringarna under graviditeten påverkar även ditt gastrointestinala system vilket innebär att du kan bli ovanligt gasig eller förstoppad. Så många som 85 procent av kvinnorna upplever dessa förändringar i tidig graviditet. Det är alltså helt normal. 

Vad ska jag göra åt problemet med min dåliga matsmältning? 

Om du är förstoppad är det viktigt att se till att du äter mycket fibrer, grönsaker, frukt och dricker mycket vatten. Om du har problem med halsbränna och sura uppstötningar är det bra om du äter mindre och mer frekventa måltider samt undviker sura och kryddiga livsmedel. Om problemet kvarstår, tala med din läkare. 

Tänk om jag "missar" att mitt vatten går och tror att det är något annat?  

Det är möjligt att inte märka om ditt vatten går (även om det är ovanligt). När ditt vatten går kan det komma en liten mängd, som en mindre mängd urin, eller väldigt mycket, vilket gör det tydligt att ditt vatten har gått. Men för en del kvinnor blir det alltså lätt att tro att de läcker urin och att vattnet inte har gått. När du börjar få sammandragningar däremot kommer du garanterat förstå vad som är på gång... Om du är osäker på om ditt vatten har gått eller inte, kontakta din läkare.

Foto: Shutterstock 

I och med barnkonventionen, som 2020 blir svensk lag, diskuteras "sharenting". Detta kan resultera att det i framtiden kan bli förbjudet att dela bilder på sina barn på sociala medier. Se mer i viden nedan!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 10 obekväma frågor gravida kvinnor ofta inte vågar ställa till sin barnmorska
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll