Publicerad 3 August 2020

Fotograf:

Lista – vanligaste p-pillren som erbjuds i Sverige

När du ska börja med p-piller är det bäst om du tillsammans med din läkare eller barnmorska hittar ett piller som lämpar sig väl för just dig.  Vill du ändå läsa på lite kring de vanligaste p-pillren som erbjuds i Sverige kommer här en lista!
I dag finns fler än 20 olika sorters p-piller tillgängliga på marknaden. Här är några av de vanligast rekommenderade.

Cilest p-piller

Cilest är en populär form av p-piller som effektivt förebygger oönskad graviditet på flera olika sätt. Under en behandling med Cilest kan du även uppleva din menstruation mer regelbunden, en fördel om du tidigare haft svår och oregelbunden mens.

Fördelar med Cilest

Cilest är ett populärt val bland många kvinnor och kan ha många fördelar, förutom ett fullgott och effektivt skydd mot oönskad graviditet:
 
– Lindring vid svåra PMS-besvär
– En mer regelbunden menstruation (om du tidigare upplevt rikliga och oregelbundna blödningar)
– Kan veka lindrande och reducerande mot akne
– Påverkar inte chansen att få barn i framtiden
– Kan ge lindring vid kramper i samband med menstruation

Läs mer om Cilest här!

Diane p-piller

Diane (Dianette) är p-piller som tillverkas av företaget Bayer och ger ett näst intill 100 procentigt skydd mot en oönskad graviditet. Diane är ett bra alternativ för dig som lider av akne då preventivmedlet ofta används som läkemedel vid problem med akne.

– Diane ger ett fullgott skydd mot graviditet
– Fungerar 2 i 1 som läkemedel mot akne och p-piller
– Minskar mensvärk och ger en mer regelbunden menstruation

Läs mer om Diane här!

Mercilon

Mercilon tillverkas av företaget Merck och är ett monofasiskt p-piller som ger ett näst in till 100 procentigt skydd mot oönskad graviditet. Mercilon är ett populärt alternativ av preventivmedel bland kvinnor och passar bra för dig som tidigare behandlat med p-piller och upplevt viktuppgång.

– Mercilon lindrar vid PMS-besvär
– Innehåller en låg dos östrogen
– Ger ett fullgott skydd mot graviditet

Läs mer om Mercilon här!

Microgynon

Microgynon är kombinerat p-piller som ger ett fullgott och näst in till 100 procentigt skydd mot en oönskad graviditet. Microgynon innehåller hormonerna levonorgestrel och ethinylestradiol, preventivmedlet har funnits länge på marknaden och är ett vanligt förstagångs p-piller för kvinnor.

Förutom att Microgynon ger ett fullgott skydd mot graviditet kan du även uppleva lindring mot menssmärtor och PMS-besvär. Microgynon kan även, till viss del, förhindra livmoderhalscancer. Många kvinnor som tidigare haft oregelbunden och riklig mens kan uppleva mer regelbundna blödningar.

Läs mer om Microgynon här!

Neovletta (Ovranette) p-piller

Neovletta (Ovranette) är ett så kallat monofasiskt p-piller och tillverkas av Bayer. Preventivmedlet är ett av de vanligaste i Europa och används ofta av förstagångsanvändare, varav många väljer att fortsätta med Neovletta. Fördelarna med Neovletta är många, bland annat har preventivmedlet är väldigt snäll biverkningsprofil vilket är uppskattat av många kvinnor.

Neovletta är ett populärt prevetivmedel eftersom det ger ett fullgott och näst in till 100 procentigt skydd mot oönskad graviditet. Eftersom läkemedlet är ett p-piller med låg dos har det en väldigt snäll biverkningsprofil och det kan även verka lindrande mot PMS-besvär, endometrios och menssmärtor. Det är även känt för att bidra till mer regelbundna blödningar.

Läs mer om Neovletta här!

Orthonett Novum

Orthonett Novum (Binovum) är ett så kallat kombinerat p-piller och tillverkas av företaget Janssen-Cilag. Orthonett Novum kan även gå under namnet Binovum. Orthonett Novum innehåller hormonerna östrogen och gestagen vilka gör att preventivmedlet ger ett fullgott näst in till 100 procentigt skydd mot en oönskad graviditet.

Orthonett Novum är ett populärt val av p-piller bland kvinnor över 18 år eftersom det innehåller olika hormondoser genom månaden. Detta gör att risken för biverkningar är mindre och man kan även uppleva med regelbundna blödningar. En annan fördel är att p-pillret kan lindra mot annars svåra så kallade ”menssmärtor”.

Läs mer Orthonett Novum här!

Qlaria p-piller – enda miljövänliga p-pillret på marknaden 

Qlaira är ett populärt miljövänligt p-piller som ger ett fullgott och näst in till 100 procentigt skydd mot oönskad graviditet. Jämfört med andra kombinerade p-piller innehållet Qlaira ett mer skonsamt östrogen som omvandlas till det kroppsegna hormonet östradiol som lättare bryts ner av kroppen och naturen.

Qlaira hjälper till att reducera kraftiga blödningar och minskar den smärta som vanligtvis uppstår vid en menstruation. Eftersom Qlaira är utvecklat för att imitera förändringarna av de hormonella nivåerna i kroppen upplever man mindre biverkningar jämfört med andra kombinerade p-piller.
 
Qlaira innehåller ett östrogen som är mer skonsamt mot kroppen eftersom det omvandlas till det kroppsegna hormonet östrodiol. Detta hormon bryts lättare ner av så väl kroppen som naturen, detta gör Qlaira till det enda miljövänliga p-pillret på marknaden idag.

Läs mer om Qlaria här!

Trinovum

Trinovum är ett så kallat trifasiskt p-piller, detta betyder att preventivmedlet innehållet tre olika hormondoser. Trinovum ger ett fullgott och näst in till 100 procentigt skydd mot oönskad graviditet.

Eftersom Trinovum innehåller lika hormondoser och anpassar sig till kroppens naturliga förändring är riskerna för biverkningar mindre. Risken för biverkningar så som huvudvärk och humörsvängningar minskar, mensturationen blir lättare eftersom blödningarna blir mindre och mer regelbundna och den så kallade ”menssmärtan” minskar.

Läs mer om Trinovum här!

Trionetta

Trionetta (även kallat Logynon) ger ett fullgott skydd mot oönskad graviditet och är ett så kallat trifasiskt kombinerat p-piller. det betyder att Trionetta innehåller tre olika hormoner i olika doseringar. Preventivmedlet följer den naturliga förändringen i kroppens hormoner och kan där med verka lindrande mot PMS-besvär.

Eftersom Trionetta innehåller olika hormonnivåer som anpassas naturligt kan preventivmedlet lindra mot PMS och sänka risken för huvudvärk och humörsvängningar.

Läs mer om Trionetta här!

Yasmin p-piller

Yasmin är ett monofasiskt p-piller som tillverkas av Bayer och är ett av de mest populära p-pillren i Europa. Yasmin ger ett näst in till 100 procentigt och fullgott skydd mot oönskad graviditet. Preventivmedlet är även förknippat med en mindre risk för viktuppgång.

En av de största fördelarna med preventivmedlet Yasmin är att det inte nödvändigtvis orsakar viktuppgång så som andra p-piller vanligen kan göra. En av anledningarna till detta är att det aktiva hormonet drospirenon är vätskedrivande, kroppen kan alltid så inte samla på sig onödig vätska som orsakar svullnad och ökad vikt. En annan stor och populär fördel med Yasmin är dess lindrande effekt på lätt till medelsvår akne, p-pillret har även positiv effekt på hud och hår i övrigt. Yasmin är ett milt alternativ och fungerar lite som 2 i 1, så väl mot akne som oönskad graviditet.

Läs mer om Yasmin här!

Yaz p-piller

Yaz, även kallat Eloine är ett så kallat kombinerat p piller som tillverkas av Bayer och ger ett näst in till 100 procentigt skydd mot oönskad graviditet. Det finns många fördelar med Yaz precis som med systerprodukten Yasmin, studier har visat att kvinnor vanligen upplever mindre biverkningar och mindre viktuppgång. Yaz är även ett populärt preventivmedel för de kvinnor som lider av medelsvår akne.

Studier har visat att Yaz har en lägre biverkningsprofil under behandling jämfört med andra preventivmedel. Det är dock värt att änka på att alla kvinnor påverkas och upplever preventivmedel och dess hormoner på olika sätt. Vissa p-piller kan orsaka så väl viktuppgång som depression, dock har det visat sig att Yaz sänker risken för viktuppgång vilket är anledningen till dess popularitet.

Läs mer om Yaz här!

Zoely p-piller

Zoely är ett populärt preventivmedel som ger ett näst in till 100 procentigt skydd mot en oönskad graviditet. Zoely är ett så kallat monofasiskt kombinerat p-piller som fungerar preventivt genom hormonerna gestagen och östrogen, Zoely innehåller även 2.5 mg nomegestrolacetat och 1.5 mg estradiol vilket är identiskt med den naturliga östrogen som finns i kroppen.

Zoely är lämplig för kvinnor som lider av PMS-besvär på grund av de stabila hormonnivåerna. Om du tidigare upplevt kraftiga och oregelbundna menstruationer kan du uppleva mindre och med regelbundna blödningar när du väljer att behandla med Zoely.

Läs mer om Zoely här!

Källa: P-piller.nu
 


 


Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Lista – vanligaste p-pillren som erbjuds i Sverige
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll