Publicerad 8 June 2018

Fotograf:

"Min barnmorska" – metoden som innebär samma barnmorska från mödravård till förlossning!

I en del länder är det vanligt med metoden ”Caseload Midwifery” vilket innebär att den gravida kvinnan får möjlighet att träffa samma barnmorska hela vägen, från tidig graviditet till förlossning och eftervård. Nu har Karolinska i Huddinge beslutat att testa på metoden i Sverige genom förlossningsprojektet ”Min barnmorska” – med start i höst. 
Tanken med metoden är alltså att samma barnmorska som skriver in den gravida kvinnan på mödravården också ska finnas där när det är dags att föda. Det innebär att barnmorskorna i projektet för första gången ska arbeta i beredskap.

– Det är en utmaning att tänka nytt kring barnmorskor och att vara i beredskap, det har inte funnits en tradition kring det tidigare, säger Marie Ekborn, omvårdnadschef och barnmorska på Karolinska sjukhusets förlossning i Huddinge till SVT nyheter

– Skillnaden är att när du kommer in på förlossningsavdelningen så möts du av en barnmorska som du har träffat under nio månader. Det kan öka din trygghet inför födandet, att ni känner varandra vid namn och att man inte behöver berätta sin sjukdomshistoria.

"Min barnmorska"

Totalt kommer sex barnmorskor ingå i projektet och jobba i två olika team. Den gravida kvinnan har möjlighet att lära känna ett av teamen så att det på så sätt är stor sannolikhet att någon av barnmorskorna alltid är tillgänglig. Projektet vänder sig först och främst till förlossningsrädda kvinnor och totalt 280 kvinnor om året kan vara med i projektet. 

Läs även: Nya rum gör att fler familjer kan vara tillsammans på BB efter förlossningen
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: "Min barnmorska" – metoden som innebär samma barnmorska från mödravård till förlossning!
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll