Publicerad 12 June 2018

Fotograf:

Sommar med Ernst 2018 – här är huset som ska renoveras

Ernst Kirschsteiger är tillbaka i tv-rutan med årets säsong av Sommaren med Ernst – kan man få ett tydligare tecken på att sommaren är här?
Sommar med Ernst har sänts sedan 2008, och i år är det alltså dags för den elfte säsongen. I varje säsong renoverar Ernst och några snickare äldre nästintill fallfärdiga byggnader. Han har bland annat renoverat ett orangeri från 1800-talet och en bondgård från 1920-talet. I årets säsong kommer Ernst tillsammans med snickarna Mackan och Kajsa att renovera en kvarn.

Kvarnen heter Kånsta kvarn, ligger strax utanför Hallsberg och byggdes 1858. Kvarnen är åttkantigt och har många våningar, så det sticker ut från vanliga hus. Till en början drevs kvarnen av ett vattenhjul men bäckens styrka avtog under somrarna vilket gjorde att man senare började driva det även med vindkraft. Kvarnen blev en av Sveriges första kombinationskvarnar, alltså den första att drivas av både vatten och vind. Kvarnen användes för att mala mjöl och tillverkade även spånor som användes som takmaterial. 1939 togs kvarnen ur bruk.

Kvarnen och jag har en relation. Vi gör faktiskt jobbet tillsammans, säger Ernst Kirchsteiger och fortsätter; jag ser kvarnen som en gammal dam som bör respekteras och hållas vid gott mod dag efter dag, och hon verkar gilla det.

Sommar med Ernst har premiär i TV4 och TV4Play den 12 juli klockan 20.00.

Bildkälla: TV4/Cecilia Möller + Arnes bilder
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Sommar med Ernst 2018 – här är huset som ska renoveras
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll