Publicerad 20 June 2018

Fotograf:

5 vanliga tecken på att det är dags för förlossning

Innan du tar BB-väskan och rusar till sjukhuset kan det vara bra att kontrollera att du faktiskt upplever något av dessa vanliga tecken. Ring din barnmorska och få vidare instruktioner. Här är 5 vanliga tecken på att det kan vara dags!
1. Vattnet går 

Att vattnet går är det mest självklara tecknet på att förlossningen är på gång. Många kvinnor fruktar att detta ska ske på något olämpligt ställe så som på bussen, i affären eller på restaurangen. De allra flesta brukar dock känna av sammandragningar innan vattnet går och hinner därför ta sig till en mindre "ömtålig" plats vid tillfället då det faktiskt sker. När vattnet har gått är det dock hög tid att börja planera transporten till sjukhuset. 

2. Du har starka, regelbundna sammandragningar 

Även om sammandragningar är ett tydligt tecken på förlossningsarbete så är det många kvinnor som kan ha svårt att urskilja dem från så kallade Braxton Hicks-sammandragningar (mildare variant av sammandragningar). I de flesta fall brukar dock kvinnan känna av skillnaden på smärtgraden mellan dessa. Kontakta din barnmorska – och hon kommer kunna hjälpa dig att avgöra. 

3. Slemproppen släpper

En del kvinnor upplever att det kommer rosafärgat slem och kanske ett par droppar blod ett par dagar innan förlossningen. Detta är ett tydligt tecken på att det händer något med livmoderhalsen och att det finns en stor chans att förlossningen startar under de kommande dagarna.

Läs mer om slemproppen hos vår systersajt Mammasidan.se 

4. Du får diarré 

Den sista tiden under graviditeten är det vanligt att man får diarré och detta kan vara ett tecken på att kroppen börjar sätta igång inför vad som komma skall. Medicinskt beror det på prostaglandinfrisättningen som sker för att mjuka upp cervix och påbörja förlossningen. Barnmorskan brukar fråga om man varit dålig i magen och hjälpa till att avgöra om det är dags eller inte. 

5. Du får plötslig ryggsmärta 

Om du plötsligt får extrem smärta i ryggen (oftast i ländryggen) kan det vara ett tydligt tecken. Ryggontet kan bero på att bebisen ligger i vidöppet läge, alltså med huvudet fram och trycker på. 

Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

LÄS ÄVEN: 10 saker du inte visste om att vara gravid
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 5 vanliga tecken på att det är dags för förlossning
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll