Publicerad 25 June 2018

Fotograf:

Farliga ämnen kan läcka ut från squishies

En undersökning från den danska myndigheten Miljöstyrelsen visar att farliga ämnen kan läcka ut från skumleksaker, så kallade squishies. Kemikalieinspektionen uppmanar företagen att säkerställa att squishies inte kan orsaka skador på barns hälsa. 
Squishies är en leksak i mjuk skumplast som har blivit populär hos barn. Miljöstyrelsen i Danmark har gjort mätningar av kemiska ämnen som läcker ut till luften från tolv squishies som köpts i butiker i Danmark och i nätbutiker. Studien visar att alla de tolv squishies som testades avger farliga ämnen i halter som kan innebära en hälsorisk för barn om man utsätts för ämnena under lång tid.

Mot bakgrund av resultaten betonar Kemikalieinspektionen att företag som säljer squishies är ansvariga för att säkerställa att dessa inte innebär risker för barns hälsa. Den svenska branschorganisationen Lek & Babybranschen rekommenderar sina medlemmar att tills vidare ta bort squishies av skummaterial från sitt sortiment.

– Enligt EU:s leksaksdirektiv är företag skyldiga att se till att leksaker är säkra att använda. Om företagen inte kan säkerställa att deras squishies är riskfria för barnen så bör de dra tillbaka dem från försäljning, säger Karin Alkell, rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen rekommenderar att privatpersoner tills vidare ska vara försiktiga med squishies. Detta eftersom analysresultaten från Danmark visar att farliga ämnen läcker från alla de tolv undersökta leksakerna och kan innebära risker.

– Om man vill vara försiktig och skydda barn från att utsättas för farliga ämnen ger vi rådet att tills vidare undvika att köpa squishies och försöka undvika att ha squishies hemma, säger Karin Alkell.

Läs även: Allergisk reaktion mot Squishy? Så behandlar du reaktionen
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Farliga ämnen kan läcka ut från squishies
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll