Publicerad 3 July 2018

Fotograf:

Experten svarar: Jag och min man försöker att få barn men sexlusten är ett problem för båda. Hur ska vi göra/tänka?

I Familjelivs nya expertprojekt får ni ta del av expertishjälp inom flera områden som rör graviditet, familj, barn och relationer. Varje vecka publicerar redaktionen svar från experterna och ni har även möjlighet att själva mejla in frågor till dem. Denna vecka har vi tagit hjälp av Leigh Norén, sex-positiv socionom och sexolog med flerårig erfarenhet av samtal kring sexualitet, relationer och kärlek. 
Familjeliv ställde frågan: Jag och min man försöker att få barn men sexlusten är ett problem för båda. Hur ska vi göra/tänka? 

Svar från Leigh Norén: 

Vad tråkigt att höra att sexlusten är ett problem för er båda. För vissa blir barnalstrandet något som förvandlar sex från (i bästa fall) en härlig och lustfylld aktivitet, till ett prestationsmoment som måste ske vissa dagar. Man behöver inte vara sexolog för att förstå att det kan påverka sexlusten negativt.

Det finns två saker som är viktiga att känna till om lust; att sexlust många gånger inte är spontan (det kräver en liten insats av oss för att infinnas), och att sexlust är incitamentdriven. Det betyder att kroppen och hjärnan behöver ha en bra anledning för att vilja tända till. Du och din partner måste alltså känna att de senaste upplevelserna var lustfyllda, tillfredsställande och njutningsfulla för att lusten ska vara motiverad till att dyka upp igen. Sex som bara är till för att bli gravid kan lätt bli rutinmässigt, och mindre härligt, och det minns era kroppar nästa gång någon av er tar initiativ till sex.

Två knep

För att komma runt lustproblematik när man ska skaffa barn kan man göra på olika sätt. Ett otraditionellt knep som verkligen kan ta bort pressen är att inseminera dig, utan att ni har sex. Då införskaffar man ett inseminations-kit som kan köpas på vissa apotek, eller fås genom exempelvis din barnmorska eller gynekolog. De dagar en graviditet kan ske inseminerar ni dig istället för att ha sex. Din man får en utlösning som ni sen suger upp i inseminationsverktyget och skjuter upp i slidan. Då kan det lustfyllda sexet som ni kanske en gång har haft, återuppstå, och allt som har med graviditet att göra kan förbli mer av ett medicinskt projekt.

När ni inseminerar istället för att ha sex så skiljer ni på aktiviteterna. Sex blir en lustfylld aktivitet, medan graviditet blir en målfokuserad handling. Om det tar emot att läsa det här är det inte konstigt – fundera gärna på vad det är som tar emot. Kan det vara okej att försöka bli med barn på ett annat sätt än det du har sett framför dig tidigare – om det gör att ni kan känna mer lust och samtidigt bli gravida?

För att bli med barn genom insemination kräver det förstås att din man både kan få erektion och utlösning. Pressen på det här kan minska när man får ”fixa fram det själv” i enrum. Om man upplever att lusten är låg kan det här dock bli svårt ändå. Den som vet bäst om det här skulle vara möjligt är såklart din man – så fråga honom om han kan tänka sig att göra det här. Jag vet att det varken låter romantiskt eller roligt – men det låter inte som att sex är det för er just nu heller, och då kanske det här kan bli en bra lösning för att få ert efterlängtade barn!

Så – hur tar man upp en eventuell insemination med sin partner? Det kan kännas obekvämt och konstigt. Det enklaste sättet kan vara att visa den här artikeln. Tänk gärna på att ta upp det vid ett tillfälle då ni inte behöver stressa iväg till något annat direkt efteråt; ni vet inte vilka känslor och tankar som dyker upp och ni vill ha tid för att gå igenom dem. Det är också viktigt att ha samtalet på en plats som inte är laddad. Laddade platser kan vara offentliga, som till exempel ett café eller en bar, där andra kan höra vad man pratar om. Det kan också vara ställen som vi förknippar med sex eller ett lugn, exempelvis sovrummet.


Har du fler frågor som rör detta ämne eller andra frågor som rör sex, lust och relationer? Då får du gärna skriva till Leigh Norén. Du hittar kontaktuppgifter här nedan. 

OBS. Frågorna besvaras av Leigh i mån av tid.  

Unknown

Sexologkliniken erbjuder samtal för individer och par som upplever svårigheter med sex, sexualitet och relationer. Vanliga frågeställningar handlar om låg sexlust, smärta vid sex, erektionssvårigheter, och kommunikation. Samtalsmetoderna bygger på sexologisk vetenskap, samtalserfarenhet och evidens.

Sexologkliniken driver också ett online-projekt fokuserat på låg sexlust; Lust-lyftet. Information om Lust-lyftet hittar du HÄR, där du också kan ladda ner ett gratis lust-test för att ta reda på varför du har låg sexlust.

Du hittar Sexologkliniken på www.sexologkliniken.com eller på www.facebook.com/samtalomsex

Mailadress: [email protected]  


Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Experten svarar: Jag och min man försöker att få barn men sexlusten är ett problem för båda. Hur ska vi göra/tänka?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll