Publicerad 10 August 2018

Fotograf:

Experten svarar: Hur vet man om man har ”för låg sexlust”?

Det är dags att fortsätta med Familjelivs uppskattade experthjälp som vi satte igång precis innan sommaren. Nu har vi återigen fått svar från Leigh Norén, sex-positiv socionom och sexolog med flerårig erfarenhet av samtal kring sexualitet, relationer och kärlek. Frågan handlar om sexlust och hur man vet om man har "normal" sexlust eller inte. 
Familjeliv ställde frågan: Min partner vill ha sex oftare än mig och tror att jag inte är attraherad av hen. Hur vet man om man har ”för låg sexlust”? Hur förklarar jag för hen att det inte handlar om attraktion utan att jag inte känner mig tillräckligt sugen på sex? 

Svar från Leigh Norén: 

Hej och tack för din fråga!

Det du beskriver hör jag ofta – och det är lite lurigt att veta om man har ”för låg sexlust”. Vi brukar tänka att mängden lust är en måttstock på hur attraherade vi är av varandra och hur bra relationen mår. Av din beskrivning låter det som att din partner också tänker så. Så kan det förstås vara – men att ha olika lustnivåer i en relation är snarare regel än undantag.

Det här betyder att varken du eller din partner besitter den ”rätta” lust-nivån. Det här handlar snarare om en acceptans för att ni är olika. Det är samma typ av acceptans som vi applicerar när vår partner alltid slarvar med disken eller jämt kommer några minuter för sent. Det är liksom inte lönt att bråka om det eller ställa krav på att man ska vara som varandra i varje avseende. Vi kan inte bestämma över lusten (även om vi kan arbeta med den för att öka den – om vi själva vill). Och den infinner sig inte jämt bara för att vi tycker att vår partner är attraktiv.

I början när vi är nykära kanske vi har sex ofta och vill vara nära vår partner hela tiden. Man kan nästan säga att det här är en period av falsk marknadsföring (omedvetet, såklart!). För många brukar den intensiva lusten släppa efter ett tag, som den kanske har gjort för dig. Men för din partner har den möjligtvis bestått. Det är inte förrän nykär-fasen har lagt sig som vi kan se hur vår egentliga lust-nivå ser ut.

Att du inte vill ha sex lika ofta som din partner betyder alltså inte att det är något som är fel på dig. Den enda som kan veta om något har blivit tokigt med din lust är du själv. Till exempel kanske du själv känner att lusten är lägre än den har varit i tidigare relationer, eller jämfört med tidigare i livet. Men om du är nöjd med hur mycket eller lite lust du har så behöver du inte gräva i det – det är så här du är.

Om du skulle märka att din lust blir ännu lägre och du själv inte är nöjd med det kan du alltid ladda ner Sexologklinikens gratis 11-sidiga lust-test. Där kan du få svar på vad din låga lust beror på. Du hittar den här: www.lustlyftet.se.

Ett sätt att lugna din partner är att fokusera på att få hen att känna sig attraktiv. Det här kan du visa på många olika sätt utan att försöka öka din lust. Du kan till exempel ge din partner fler komplimanger, överraska hen med något trevligt, eller ge din partner massage ”bara för att”. Försök att visa att du vill vara nära din partner och prioritera din partner. Om hen ändå känner sig orolig över din lust kan det vara en bra idé att besöka en sexolog tillsammans. Där kan ni få hjälp med hur ni ska förhålla er till varandra. Ingen av er ska behöva må dåligt i den här situationen.

Sist men inte minst vill jag upprepa: olika lustnivåer i en relation är snarare regel än undantag och behöver inte vara ett tecken på att något är fel på relationen eller att attraktionen har svalnat hos den ena parten. 


Har du fler frågor som rör detta ämne eller andra frågor som rör sex, lust och relationer? Då får du gärna skriva till Leigh Norén. Du hittar kontaktuppgifter här nedan. 

OBS. Frågorna besvaras av Leigh i mån av tid.  

Unknown

Sexologkliniken erbjuder samtal för individer och par som upplever svårigheter med sex, sexualitet och relationer. Vanliga frågeställningar handlar om låg sexlust, smärta vid sex, erektionssvårigheter, och kommunikation. Samtalsmetoderna bygger på sexologisk vetenskap, samtalserfarenhet och evidens.

Sexologkliniken driver också ett online-projekt fokuserat på låg sexlust; Lust-lyftet. Information om Lust-lyftet hittar du HÄR, där du också kan ladda ner ett gratis lust-test för att ta reda på varför du har låg sexlust.

Du hittar Sexologkliniken på www.sexologkliniken.com eller på www.facebook.com/samtalomsex

Mailadress: [email protected]  


Andra expertartiklar på Familjeliv: 

Experten svarar: Jag och min man försöker att få barn men sexlusten är ett problem för båda. Hur ska vi göra/tänka?

Experten svarar: Hur ska jag som förälder agera när mitt barn börjar bry sig om kroppsideal och utseende?

Experten svarar: Vad händer med kroppen under graviditeten som kan påverka min träning efteråt?Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Experten svarar: Hur vet man om man har ”för låg sexlust”?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll