Publicerad 16 August 2018

Fotograf:

4 tydliga tecken på att din bebis går igenom en tillväxtspurt

Under sitt första år kommer din bebis växa mer än vad den kommer göra under resten av livet. Ibland kommer bebisen växa ännu mer och gå igenom en tillväxtspurt. Det här är de säkraste tecknen på en tillväxtspurt.
Bebisar växer som känt som allra mest under sitt första år i livet. Vanligast är att ni märker av bebisens tillväxtfaser som mest när hen är 6 veckor, 3 månader och 6 månader gammal. Här är några tydliga tecken på att din bebis utvecklas i full fart just under dessa perioder. 

1. Din bebis är konstant hungrig

Just som du tror att du hittat en rutin när det kommer till matningschemat, vill din bebis plötsligt äta dygnet runt. Om du ammar ditt barn kan detta innebär två till fyra dagar av "maratonammning". En bebis som blir flaskmatad kan vara missnöjd till och med efter att ha fått i sig en hel flaska.

2. Sömnrutinerna ändras 

En del föräldrar upplever att deras barn sover mer under tillväxtfaserna, medan andra upplever det tvärtom. En sak är säker: sömn spelar en viktig roll vid framställning av tillväxthormon, så låt ditt barn sova när hen verkar sömnig. 

Mer: 10 saker du inte visste om att vara gravid

3. Bebisen är extra känslig

Detta kan vara en bieffekt av de två första tecknen: En mycket hungrig eller trött bebis kommer att uttrycka det på något sätt. Det är mycket som växer och bildas i kroppen och detta tär på bebisens energi. Mycket gnäll och gråt är därför inget konstigt under tillväxtfaserna. 

4. Hen lär sig mycket nytt 

Bebisens hjärna förstoras fysiskt med resten av kroppen när hen lär sig att navigera i världen, vilket får skallen att växa och utvecklas i sin tur. Det är därför en bebis fontanell blir helt "stängd" först vid ett års ålder. Under tillväxtfaserna är det därför ofta som bebisen lär sig nya uttryck och rörelser. 

Mer:

11 tips för föräldrar – när barnen ska till skolan
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 4 tydliga tecken på att din bebis går igenom en tillväxtspurt
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll