Expertartikel träning artikel3

Familjeliv ställde frågan: Jag gick upp mycket i vikt under min graviditet och har svårt att komma igång med träningen igen. Finns det några tips för hur man ska göra/tänka för att börja tycka om att röra på sig igen? 

Svar från Anna Swedrup: 

När man väl kommer in i nya vanor och märker vilken skillnad träningen gör så brukar det bli den bästa motivatorn. Tänk fram en målbild med hur du vill känna dig: T.ex "Jag vill orka dela vardagen på alla sätt med mina barn och känna mig glad och stark". Att känna att man är tillräckligt rörlig och stark för att bära, kånka, leka och hålla igång i vardagen är en härlig frihetskänsla som alla mår bra av. Känslan av att du gör en förändring för DIG, för att du ska må bra kan vara en motiverande tanke. Det är lätt att man tvingar sig till träning bara för att man ska och glömmer bort själva orsaken/syftet. Det är ju DU som är i centrum här, din kropp som du vill ge de bästa förutsättningarna.

Ett bra tips på övning för att komma igång är så kallade "Aktivitetspromenader":

Promenader är en toppengrej i början. Med bebis i vagnen så passar en slinga i skogen perfekt, där ger miljön även viktig och effektiv återhämtning för insidan. 

En bra övning är:
- Stanna till vid en backe och parkera vagnen längst ned. 
- Gör 8-10 halvdjupa knäböj och kör powerwalk i backen och vänd tillbaka ner, 
- Sätt händerna bakom huvudet och vrid överkroppen åt växelvis höger/vänster sida med höfterna fixerade 8-10 ggr, 
- Gå baklänges i backen och vänd tillbaka ner igen. 

Upprepa setet 2 ggr och gå vidare på din slinga i skogen och upprepa övningen vid en eller två andra backar. Under promenaden kan du även lära känna dina bäckenbottenmuskler på ett bra sätt genom att aktivera dom lite extra för att se att du har kontakt. 

Många har en längtan till att börja jogga/springa vilket är en fantastisk träningsform för både kropp och knopp. Efter en graviditet är det dock mycket påfrestande för både leder och bäckenbotten med denna monotona form av träning innan kroppen har återfått sin styrka. Man bör därför avvakta och ägna sig åt kraftpromenader istället tills kroppen är redo.


Har du fler frågor som rör detta ämne eller andra frågor som rör träning och hälsa för gravida eller nyblivna mammor? Då får du gärna skriva till Anna eller till StrongByNature. Du hittar alla kontaktuppgifter här nedan. 

Anna Swedrup, grundare StrongByNature

www.strongbynature.se  

Mail: [email protected]

Instagram: a_strongbynature 

Facebook: "Strong By Nature"



Sedan starten för sju år sedan har StrongByNature specialiserat sig på träning för kvinnor - allt från träning under graviditet och som nybliven mamma till att fortsätta med träningen och hitta vägen till en stark, funktionell och hållbar kropp på både insida och utsida.

Vårt kännetecken är att alla våra grupp-pass körs utomhus, det är Träningsglädje med himlen som tak - året runt! Vi jobbar mycket för att få med den mentala biten i träningen då vi tycker att det är minst lika viktigt som starka muskler. 

Med vårt eget träningskoncept WorkOutDoor® har vi fått våra mammor att fortsätta träningen efter att de har kommit tillbaka efter graviditet och förlossning. Vi håller till i Älvsjö/Huddinge söder om Stockholm där vi erbjuder gruppträning för mammor, WorkOutDoor, Personlig träning och Magcoaching. Vi har nu även lanserat WorkOutDoor som ONLINE-träning och till hösten kommer även mammaträningen ONLINE.

Andra expertartiklar på Familjeliv: 

Experten svarar: Vad händer med kroppen under graviditeten som kan påverka min träning efteråt?

Experten svarar: Vilka övningar är viktigast att börja med under första träningspassen efter graviditeten?

Experten svarar: Hur vet man om man har ”för låg sexlust”?

Experten svarar: Vad ska jag göra när jag märker av syskonrivalitet mellan mina barn?

Experten svarar: Hur vet jag om mitt barn lider av stress?

Experten svarar: Hur ska jag som förälder agera när mitt barn börjar bry sig om kroppsideal och utseende?

Experten svarar: Jag och min man försöker att få barn men sexlusten är ett problem för båda. Hur ska vi göra/tänka?