Publicerad 9 October 2018

Fotograf:

Då firas Halloween 2019 i Sverige

Varje år vid den här tiden är det en fråga som kommer upp igen och igen: När firar man egentligen Halloween? Vi har tagit reda på vad som egentligen gäller.
Halloween är ju som de flesta vet en amerikansk högtid. Traditionellt är det en läskig högtid där barn och vuxna klär ut sig och barn går från hur till hus för att få godis. Ganska likt våra påskkärringar alltså. Men varje år infinner sig osäkerheten: När ska man skicka ut sina barn att gå bus eller godis?

I USA firas Halloween alltid den 31 oktober, oavsett på vilken veckodag dagen infaller. I år är sista oktober på en torsdag, så kanske inte optimalt för Halloweenkalas eller för att låta ungarna kuta runt bland grannarna.

I katolska kyrkan firas Allhelgonadagen alltid första november och därför blir då Halloween (All Hallows Eve) dagen innan, på aftonen. Halloween är ju inte en officiell helgdag i Sverige, däremot så firar vi Alla Helgons dag första lördagen i november – i år den andra november. En svensk Halloween skulle alltså kunna firas fredagen innan Alla Helgons dag, det vill säga den första november.

LÄS MER: 10 helt underbara halloweenutklädnader för dig som är gravid

Men, kanske någon invänder, vi måste ju fira på samma dag som i USA. Om man tänker efter finns det ju andra högtider när vi firar på andra dagar än i USA. Det tydligaste exemplet är jul, som det stora landet i väst firar 25 december. Att "svenska Halloween" alltid är på en fredag är alltså inget konstigt.

Sammanfattningsvis: Om du är traditionalist är det alltså 31 oktober som gäller, men om du vill lägga ditt firande i anslutning till helgen är det dagen innan Alla Helgons dag som gäller, det vill säga den första november 2019.

Här kan du läsa mer om när Halloween bör firas, och om du vill diskutera kan du göra det här.

Ska du iväg på Halloweenfest i år men inte vet vad du ska klä ut dig till? Spana då in videon nedan och inspireras. 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Då firas Halloween 2019 i Sverige
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll