Publicerad 12 October 2018

Fotograf:

Här är bästa skälet att slarva i sovrummet

Är du en sån som alltid har det perfekt hemma? Då kan du faktiskt ha skäl att slarva lite mer.
De allra flesta har rätt stressiga mornar med allt från att få i frukost i småttingen till att hitta två matchande strumpor till sig själv. Det är alltså inte konstigt om ens hem kanske inte ser helt perfekt ut när man skyndar ut genom dörren. Och vet du vad? Det kanske är lika bra.

Grogrund för kvalster 

Åtminstone finns det goda skäl att inte bädda sängen direkt när du stiger upp. När du sover blir din säng nämligen varm och lite fuktig, vilket är en perfekt grogrund för kvalster.

Så vad är då problemet med kvalster, förutom att det är små spindeldjur som krälar omkring överallt? De kvalster som trivs i sängar är den typ av husdammskvalster som även flest utvecklar allergi mot. Allergier drabbar särskilt barn och just kvalsterallergi kan faktiskt bli bättre med åren.

Tecken på att du är allergisk är bland annat att du ofta vaknar med rinnande näsa, röda ögon eller klåda. Kvalsterallergi är oftast inte farligt, så sök bara vård om allergin övergår i astma eller om du är osäker på vad som orsakat problemen.

Så undviker du kvalster 

Det viktigaste är vad du kan göra själv. Se till att sovrummet är välstädat, men dammsug inte själv om det är du som har problem. Vid dammsugning virvlar nämligen kvalsterpartiklar upp. Rätt bra skäl att lämpa över den sysslan på någon annan, helt enkelt. Och, som vi tidigare sagt, bädda inte sängen! Åtminstone inte innan den svalnat.

Ytterligare tips för att undvika kvalster

Ventilation: Se till att vädra och ha en bra fungerande ventilation i hemmet, då kvalster gillar värme.

Sängkläder: Byt lakan var fjortonde dag och tvätta i 60 grader.

Dammanalys: Via en dammanalys skickas speciella dammsugarpåsar hem som du sedan skickar till ett laboratorium där dammet undersöks om det innehåller kvalster. 

Kom ihåg att du inte är slarvig – du tar ju bara hand om din hälsa!

Källa: 1177 Vårdguiden

Foto: Pexels

Se i videon nedan: Därför ska du alltid sova med stängd sovrumsdörr
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Här är bästa skälet att slarva i sovrummet
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll