Publicerad 24 October 2018

Fotograf:

Värmeutslag: Så känner du igen dem och så behandlas de

Värmeutslag är vanligt bland spädbarn, men kan även drabba större barn och vuxna. Så här behandlar du värmeutslag.
De allra flesta barn kommer någon gång få nåt utslag. Särskilt hos spädbarn handlar det ofta om värmeutslag. Men vad är egentligen värmeutslag och vad ska du göra åt dem?

Vad är värmeutslag?
Värmeutslag, eller miliaria som det heter på latin, kallas de ofta kliande utslagen som uppstår efter att en person utsatts för ovanlig värme. De beror på att hudens porer täppts till och svetten inte kommer ut som den ska.

Utslagen kan uppstå i flera olika former. Den vanligaste formen ger röda, kliande knottror på huden. I allvarligare fall kan stora blåsor, fyllda med vätska eller var, uppstå.

Vem får värmeutslag?
Alla som utsätts för ovanligt hög värme kan få värmeutslag. Det är dock särskilt vanligt bland spädbarn eftersom de är sämre på att kontrollera sin kroppstemperatur. 

På spädbarn uppstår utslagen ofta på huvud, hals, axlar, rygg och bröst men även exempelvis i ljumskar. Äldre barn och vuxna får oftast utslagen i hudveck som armhålor eller där friktion har uppstått mellan hud och kläder.

Hur behandlar jag värmeutslag?
Värmeutslag är i de allra flesta fall absolut ofarligt och går över av sig självt inom ett par dagar. Du behöver alltså inte uppsöka vård om någon i din familj drabbats.

Det bästa du kan göra är att undvika uppkomsten av nya utslag genom att skydda den drabbade från ytterligare värme. Svala duschar kan vara effektivt och se även till att de inte har för mycket kläder på sig. Det är även bra om kläderna är luftiga och svala.

Om problemen kvarstår i många dagar eller orsakar mycket stora besvär kan du söka vård eller höra av dig till sjukvårdsupplysningen.

Källa: 1177 Sjukvårdsupplysningen

Foto:  triocean/Shutterstock.coom

FRÅN FORUMET: Hur göra när ens barn får mycket värmeutslag?

Dricker du för lite vatten i värmen? I videon listar vi åtta punkter på att du lider av vätskebrist. Se hur många du checkar av!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Värmeutslag: Så känner du igen dem och så behandlas de
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll