Värmeutslag hos barn: Symtom och behandling

De allra flesta barn kommer någon gång få utslag. För spädbarn handlar det ofta om värmeutslag. Men vad är egentligen värmeutslag, hur ser det ut? Och finns det behandling för dessa utslag?

Värmeutslag hos barn: symtom och behandling. Foto: Pexels

Hur ser värmeutslag ut?

Värmeutslag kan se ut på flera olika sätt. Den vanligaste formen ger röda, kliande knottror på huden. I allvarligare fall kan stora blåsor, fyllda med vätska eller var, uppstå.

Vad beror värmeutslag på?

Värmeutslag, eller miliaria som det heter på latin, kallas de ofta kliande utslagen som uppstår efter att en person utsatts för ovanlig värme. De beror på att hudens porer täppts till och svetten inte kommer ut som den ska. Värmeutslag hos barn kan även uppstå vid feber eller fysisk aktivitet.

Familjelivs forum

In och diskutera med andra och ta del av deras svar i forumtråden: Hur ska jag göra när mitt barn får mycket värmeutslag?

Vem får värmeutslag?

Alla som utsätts för ovanligt hög värme kan få värmeutslag. Det är dock särskilt vanligt bland spädbarn eftersom deras svettkörtlar inte är färdigutvecklade, och det är därför svårare för dem att kontrollera sin kroppstemperatur.

På spädbarn uppstår utslagen ofta på huvud, hals, axlar, rygg och bröst men även exempelvis i ljumskar. Äldre barn och vuxna får oftast utslagen i hudveck som armhålor eller där friktion har uppstått mellan hud och kläder.

Hur behandlar jag värmeutslag?

Värmeutslag är i de allra flesta fall absolut ofarligt och går över av sig självt inom ett par dagar. Du behöver alltså inte uppsöka vård om någon i din familj drabbats.

Det bästa du kan göra är att undvika uppkomsten av nya utslag genom att skydda den drabbade från ytterligare värme. Svala duschar kan vara effektivt och se även till att de inte har för mycket kläder på sig. Det är även bra om kläderna är luftiga och svala.

Om problemen kvarstår i många dagar eller orsakar mycket stora besvär kan du söka vård eller höra av dig till sjukvårdsupplysningen.

Källa: 1177 Sjukvårdsupplysningen