Publicerad 9 November 2018

Fotograf:

Havandeskapsförgiftning och högt blodtryck – så hänger det ihop

Havandeskapsförgiftning, preeklampsi, är en oro för många gravida. Här får du mer information om preeklampsi och blodtryck.
Högt blodtryck är ett relativt vanligt tillstånd som tyvärr kan orsaka en hel del stress och skador på kroppen. Det uppkommer ofta hos äldre personer men kan även uppstå under graviditet.

Om högt blodtryck uppstår under graviditeten så kallas det graviditetshypertoni. Blodtrycket räknas som förhöjt om det överstiger 140/90. Om det även finns protein i urinen blir diagnosen havandeskapsförgiftning eller preeklampsi.

De flesta gravida märker inte om de får preeklampsi och tillståndet är i de allra flesta fall inte allvarligt. De finns dock flera grader av havandeskapsförgiftning och i de allvarligaste fallen är tillståndet livshotande.

Om du drabbas av preeklampsi kommer du få gå på tätare kontroller hos din barnmorska. Om havandeskapsförgiftningen är allvarligare kan sjukskrivning på hel- eller deltid vara aktuellt.

Preeklampsi är ett medicinskt tillstånd och orsakas alltså inte av stress. Däremot är det viktigt att inte stressa om du har högt blodtryck.

Källa: 1177 Vårdguiden
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Havandeskapsförgiftning och högt blodtryck – så hänger det ihop
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll