Publicerad 12 November 2018

Fotograf:

Tidiga tecken på havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning, preeklampsi, uppstår ofta sent i graviditeten. Här är dock några tidiga tecken som kan tyda på havandeskapsförgiftning.
Havandeskapsförgiftning är när en gravid får högt blodtryck och protein i urinen. Vad som orsakar tillståndet är inte helt klarlagt, men en teori är att det beror på förändringar i moderkakan.

De flesta som drabbas får havandeskapsförgiftning konstaterad efter vecka 34. Om blodtrycket är högt i början av graviditeten kallas det istället graviditetshypertoni. Havandeskapsförgiftning är särskilt vanligt i vissa riskgrupper, exempelvis de med reumatisk sjukdom, de som haft tillståndet i den närmaste omgivningen, vid första barnet eller vid IVF.

De flesta märker inte att de drabbas av havandeskapsförgiftning, utan det uppmärksammas först på en kontroll hos barnmorskan. Men det finns vissa tidiga tecken att hålla utkik efter.

Tecken på havandeskapsförgiftning:
- Plötslig huvudvärk
- Synbesvär, exempelvis ögonflimmer, synfältsbortfall, dimmig syn och dubbelseende
- Illamående och kräkningar
- Ont i magen, särskilt högt upp under högra revbensbågen
- Allmän sjukdomskänsla
- Snabbt uppkommen svullnad i ansiktet, händerna eller fötterna

Om du misstänker att du drabbats av havandeskapsförgiftning bör du söka vård. Är du innan vecka 22 bör du uppsöka akutvård, och är du längre gången åker du istället till förlossningsvård.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Tidiga tecken på havandeskapsförgiftning
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll