Havandeskapsförgiftning och dödsfall – så stor är risken

I Sverige och andra utvecklade länder är havandeskapsförgiftning, preeklampsi på latin, oftast inte ett allvarligt tillstånd. Men på andra platser i världen är det ett väldigt stort problem, som leder till för tidig födsel, tillväxthämmade barn och i värsta fall svår sjuklighet och dödsfall.

Havandeskapsförgiftning och dödsfall – så stor är risken. Foto: Unsplash

Havandeskapsförgiftning – det här är det

Havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi som det också heter, innebär förhöjt blodtryck och påverkan på inre organ i olika utsträckning. Vad det beror på vet man inte helt men troligtvis är det moderkakan som inte fungerar som den ska. Om den inte fäst korrekt i livmoderväggen kan partiklar och celler från både moderkakan och fostret läcka till den gravidas blodbana. Immunförsvaret kan då reagera på de främmande cellerna och blodkärlen drar ihop sig, det gör att blodtrycket ökar. Därefter börjar det även läcka proteiner i urinet, då brukar diagnosen havandeskapsförgiftning kunna ställas.

Ungefär 5 procent av alla gravida drabbas av havandeskapsförgiftning

Först och främst vill man behandla för att sänka blodtrycket men om ingenting hjälper är det enda man kan göra förlösa, antingen via kejsarsnitt eller att förlossningen sätts igång och du får föda vaginalt. Ungefär 5 procent av gravida i Sverige får diagnosen havandeskapsförgiftning. För de allra flesta uppkommer det efter vecka 34 och märks knappt av. Högt blodtryck och huvudvärk är de vanligaste symtomen. I mer sällsynta fall utvecklar sig havandeskapsförgiftningen till en svår sådan med högt blodtryck och organpåverkan. Det kan vara levern som påverkas och den gravida utvecklar ett tillstånd som kallas HELLP. Det är allvarligt och kräver ofta intensivvård. I andra, också mycket ovanliga, fall utvecklar den gravida istället kramper. Det kallas eklampsi och är också ett allvarligt tillstånd. Även om det är allvarligt är det ytterst ovanligt att det leder till dödsfall i Sverige.

Ovanligt med dödsfall – i Sverige

Hur många gravida som dör i preeklampsi varierar stort mellan olika länder. I ett utvecklat land som Sverige är det väldigt ovanligt. Varje år föds ungefär 120 000 barn i Sverige, men endast 5-6 gravida avlider i samband med sin graviditet eller förlossning. Dödsfallen kan bero även på andra orsaker än havandeskapsförgiftning. Att det är så ovanligt är mycket tack vare de kontroller som görs hos barnmorskan under graviditeten, därför är det så viktigt att gå på kontrollerna på barnmorskemottagningen. I Sverige är det ungefär 20 barn som dör varje år till följd av en havandeskapsförgiftning, i andra delar av världen är den siffran betydligt högre. Preeklampsi gör att bebisar har större risk att födas för tidigt, men även tillväxthämmade och sjuka, trots det är det som sagt ovanligt att de dör i Sverige.