Publicerad 13 November 2018

Fotograf:

Är huvudvärken havandeskapsförgiftning?

Det finns mycket att oroa sig för när man är gravid. En sådan sak är havandeskapsförgiftning. Men är din huvudvärk ett symtom på det?
Först är det viktigt att påpeka att havandeskapsförgiftning i de allra flesta fall är ett ofarligt tillstånd. De allra flesta drabbade märker det inte ens, utan det uppdagas vid kontroller hos barnmorskan.

Havandeskapsförgiftning är kort sagt att den gravidas blodtryck höjs och att det finns protein i urinen. Det är ett tillstånd som i sällsynta fall kan leda till allvarliga komplikationer, så om du drabbats är det viktigt med regelbundna kontroller.

Ett symtom på havandeskapsförgiftning är huvudvärk. Men hur vet du om huvudvärken är vanlig värk eller havandeskapsförgiftning? 

Det enkla svaret är såklart att det är något som du kollar upp hos din barnmorska. Men om huvudvärken dessutom följ åt av värk högt upp i magen och svullnader i ansikte, händer eller fötter är det mer troligt att du drabbats av havandeskapsförgiftning.

Om du misstänker att du drabbats bör du kontakta din barnmorska. Om du får allvarliga symtom och synrubbningar bör du uppsöka vård direkt.

Källa: Sjukvårdsupplysningen 1177

LÄS MER: Havandeskapsförgiftning – allt du behöver veta
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Är huvudvärken havandeskapsförgiftning?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll