Publicerad 28 November 2018

Fotograf:

Träna core efter graviditeten – experten ger sina bästa tips

Vad händer egentligen med magen efter graviditeten, och hur ska man träna för att ta hand om den på bästa sätt? Vår expert Anna Swedrup har alla svaren.
Det är många mammor som upplever en väldig hets kring magen. I media syns bilder på kändis-mammor som ser ut som om de aldrig varit gravida inom veckor efter födseln. Så ser det dock inte verkligheten ut för de flesta.

Det viktigaste gällande magen efter graviditeten är såklart inte hur platt eller smal den är, utan att den är stark nog att klara livet som mamma. Svaga core-muskler, alltså musklerna i och kring bålen, kan leda till bland annat problem med ryggen.

EXPERTEN SVARAR: Så tränar du med foglossning

Anna Swedrup, personlig tränare och grundare av träningskonceptet StrongByNature, menar att en stark core efter graviditeten faktiskt börjar i bäckenbotten.

Träningen till en stark bäckenbotten är första steget i coreträningen, följt av aktiverings- och styrketräning för de inre magmusklerna, säger Anna. Träningen, det så kallade "knipet", känns ofta lite trevande i början, men om man gör övningarna varje dag ser man snabbt resultat.

Det är viktigt att börja försiktigt och att tänka på att bukhinnorna faktiskt varit uttänjda under en längre tid.

– Plankor och explosiva crunches bör vänta tills den inre styrkan finns där, påminner hon.

Ett annat tips från Anna är att göra träningen mer social.

– Att träna i grupp tillsammans med andra mammor och en utbildad instruktör ger inte bara en bra start på träningen utan ett bra och roligt sätt att träffa andra mammor i området där du bor.

EXPERTEN SVARAR: Är det farligt att träna under graviditeten?
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Träna core efter graviditeten – experten ger sina bästa tips
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll