Publicerad 4 December 2018

Fotograf:

Välling dubblade risk för övervikt hos femåringar

Att dricka välling är väldigt vanligt i Sverige, men enligt en ny studie kan det vara en starkt bidragande orsak till barnfetma.
De allra flesta svenska barn dricker någon gång välling, men det är kanske inte det bästa man kan göra för sitt barn. En större studie på barn i Halland visar nämligen ett starkt samband mellan dagligt vällingdrickande och övervikt senare i livet. 

I studien, som gjorts av forskare på Sahlgrenska, såg man att det var nästan dubbelt så hög risk att femåringar som druckit välling när de var små var överviktiga. Tidigare har man kunnat se att välling ökar risken för övervikt hos ettåringar, men i och med den här nya studien kan man se att vikten ofta fortsätter vara hög.

Forskarna såg att det fanns andra faktorer som ökade risken för övervikt, som exempelvis föräldrarnas utbildningsnivå, om de var rökare och om det fanns fetma i familjen. Den ärftliga kopplingen, alltså om det fanns övervikt i den närmaste släkten, var särskilt stark.

Det är dock inte vällingen i sig som är dålig, poängterar man i studien. Problemet är att den används fel. Välling bör ses som ett mål i sig, men istället serveras den utöver den vanliga maten. Det kanske inte verkar som att välling innehåller så mycket energi, men över tid så kan även ett litet överskott leda till övervikt.

Om du vill ge välling till ditt barn är det alltså fritt fram, men tänk på att då dra ner på de andra målen för att kompensera. Och om det finns många andra riskfaktorer för övervikt bör man kanske vara lite extra försiktig med vällingen.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Välling dubblade risk för övervikt hos femåringar
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll