Karensregler

Karensdagen, den första dagen då du är sjukskriven, kommer att försvinna den första januari 2019. Den kommer istället ersättas med ett karensavdrag.

Karensavdraget kommer att vara 20 procent av vad en veckas sjuklön skulle hamna på. För någon som jobbar regelbundna tider så kommer skillnaden alltså inte bli särskilt stor mot innan, då en dag (det som förut var karensdagen) är 20 procent av en arbetsvecka.

Den här förändringen kommer få desto större effekt för de som arbetar ojämna tider, eller som jobbar koncentrerad deltid. Om du jobbar mycket längre vissa dagar än andra blev ju den förlorade lönen mycket större om du blev sjuk när du skulle jobba ett långpass. Å andra sidan blev karensdagen "billig" om det var en dag när du jobbade kortare. Nu kommer ditt schema inte påverka hur mycket karensen kostar.

LÄS MER: Kan man nekas ledigt över jul?

En annan förändring är att det inte kommer spela någon roll om din första sjukdag är en hel dag. Som det är nu räknas den första dagen då du blir sjuk som din karensdag. Om du blir sjuk under en arbetsdag är det bara timmarna som är kvar av dagen som går bort. Men med det nya avdraget kommer 20 procent att dras, oavsett om du gått till jobbet den dagen du blev sjuk.

De stora vinnarna på avdraget är de som jobbar ojämna tider. De kan dock även bli förlorare om de blir sjuka en dag då de bara skulle ha arbetat ett par timmar.

De nya reglerna kan påverkas av vilket kollektivavtal som gäller, så det är alltid bra att kolla med ditt fackförbund och din arbetsplats om vad som gäller.

Läs mer om förändringarna på Regeringen hemsida.