Publicerad 10 December 2018

Fotograf:

Förvärkar – så känner du igen dem

Det är vanligt med sammandragningar under hela graviditeten. Men vad skiljer egentligen sammandragningar från förvärkar?  Vi reder ut skillnaderna.
Sammandragningar sker under hela graviditeten, men många känner dem bara i graviditetens senare del. Vid sammandragningar så blir magen hård och putar ut. Sammandragningar är ett sätt för livmodermuskeln att träna upp sig, så att den kan prestera starka och effektiva krystningar under förlossningen.

Det här är förvärkar

Förvärkar är däremot en del av förlossningsarbetet och skiljer sig från vanliga sammandragningar genom att de ofta trycker magen neråt snarare än ut. Förvärkarna kan hålla på i ett par timmar upp till ett par dygn innan förlossningsvärkarna kommer igång. Om förvärkarna kommer igång för tidigt, innan graviditeten är fullgången, kan du behöva läkemedel för att motverka dem.

LÄS ÄVEN: Förvärkar: Så länge pågår de

Det kan vara svårt att skilja förvärkar från förlossningsvärkar. Förlossningsvärkar kommer oftast med mindre än tio minuters mellanrum. Dessutom påverkar förlossningsvärkar andningen så att du andas lite flåsigt.

En barnmorska kan avgöra om du har sammandragningar, förlossningsvärkar eller förvärkar. Antingen gör barnmorskan det genom att du berättar hur värkarna känns, eller genom en undersökning med exempelvis ultraljud.

Källa: 1177.se

LÄS MER: Förvärkar och mensvärk: Så hänger de ihop

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Linnea Henrikssons bild på magen efter förlossningen hyllas
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Förvärkar – så känner du igen dem
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll