Publicerad 11 December 2018

Fotograf:

Agera mot det växande näthatet – så här gör du

Att bli utsatt för kränkningar och hat på nätet händer tyvärr dagligen. En elak kommentar på en bild, pikar om någons utseende och fejkade profiler är vardagsmat för många. 
Trots att näthat är väldigt vanligt förekommande, är det inte okej. Det utbredda näthatet måste få ett stopp och för att lyckas vända den hårda tonen behöver vi hjälpas åt tillsammans.

Här är några råd för hur du kan agera mot näthat:

Ge en vänlig kommentar

Ibland krävs det inte mycket. En smiley eller ett uppmuntrande ord kan göra någons dag och det är ett sätt att visa att du står på personens sida oavsett om det är någon du känner, eller en främling.

Visa att ni är fler än de som hatar

Om du ser att någon blir näthatad på till exempel sociala medier, en blogg eller Youtube-kanal, kan du visa att du inte ställer dig bakom hatet. Oftast tenderar man att fokusera på de negativa och elaka kommentarerna, så se till att väga upp dem genom att lämna en snäll kommentar.

Bemöt inte med samma ton

Uttrycket ”hat föder hat” är ofta sant. Om du skriver elakt tillbaka till någon som kommenterar något taskigt mot dig, är risken stor att den hårda tonen fortsätter. Bemöt inte ”hataren” med samma ton, utan ignorera eller kommentera något som visar att du inte tar åt dig av det hen skrev.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Läs mer: Familjelivs användare: “Så har vi blivit näthatade”

Har du tappat din mobil i vatten? Då finns det några saker du måste göra för att undvika att din telefon blir vattenskadad. Se i videon nedan! 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Agera mot det växande näthatet – så här gör du
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll