Publicerad 27 December 2018

Fotograf:

Mask i magen: Tips och råd

Att få springmask, eller mask i magen som det ofta kallas, är väldigt vanligt hos barn. Men vad är det egentligen, och vad ska du som förälder göra åt det?
Springmask är en ofarlig tarmparasit som ofta drabbar små barn. Parasiten är väldigt smittsam, så om barnen drabbas är det vanligt att den sprider sig även till de vuxna i familjen.

Springmaskens utseende
Springmasken är ungefär en centimeter lång och är tunn som en sytråd. Den orsakar kraftig klåda kring ändtarmsöppningen, särskilt på kvällarna då masken är som mest aktiv. Du kan ofta se maskar i barnets rumpa och ibland syns även maskar i bajset.

Masken smittar genom att äggen hamnar i munnen, så det är viktigt med god hygien för att stoppa infektionen.

Behandling av springmask
Mask i magen behandlas enklast genom ett receptfritt läkemedel som du kan köpa på apotek. Läkemedlet tar bara bort själva masken, så för att vara säker på att alla ägg är borta ska behandlingen upprepas efter två till tre veckor. Om en i hushållet drabbats av mask i magen bör samtliga som bor ihop behandlas.

LÄS MER: Inkubationstid för springmask

Maskens ägg kan överleva utanför kroppen i veckor, så för att se till att bli av med angreppet är det viktigt att vara noga med handhygienen. Det är även bra att byta pyjamas varje dag och att byta lakan ofta. Våttorka gärna sovrum och badrum dagligen och tvätta eller skölj leksaker och gosedjur.

Ett barn behöver oftast inte vara hemma från förskola eller skola om de drabbats av springmask, men det kan vara bra att informera personalen så att de kan vara uppmärksamma på symtom.

Springmask är inte roligt att drabbas av och ibland kan det kännas lite pinsamt. Det är då bra att minnas att det är helt ofarligt, och att det är väldigt vanligt.

Källa: 1177.se

LÄS MER: Mask i magen hos hund: Så vet jag om mitt husdjur drabbats
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Mask i magen: Tips och råd
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll