Publicerad 28 December 2018

Fotograf:

Hälsa Vad är mest vätskedrivande: Kaffe eller kolsyrat vatten?

Vätskedrivande drycker kan vara bra för dig som känner dig svullen i kroppen – men det kan också vara dåligt om du är uttorkad. Har du verkligen koll på vilka drycker som är vätskedrivande? Familjeliv reder ut frågetecknen!
Vätskedrivande drycker är drycker som driver ut vätska ur kroppen. Det finns en massa exempel på livsmedel som är vätskedrivande – men har du koll på vilka? 

Grönt te – en vätskedrivande dryck
Grönt te är nyttigt och lugnande för magen och bidrar dessutom för att minska vätskeansamling i kroppen. Drycken är en av de vanligaste hjälpmedlen vid svullnad, och det finns särskilda sorter av grönt te som ska fungera särskilt vätskedrivande. 

Tranbärsjuice – klassiker för att lindra svullnad
Ett husmorsknep är att dricka sur tranbärsjuice för att motverka svullnad. Var noga med att läsa på förpackningen innan du köper din tranbärsjuice. Många sorter är faktiskt mest rosafärgad äppeljuice och innehåller knappt några tranbär alls.

DISKUTERA: Vätskedrivande – tranbärsjuice och mer?

Alkoholfri öl – en svalkande vätskedrivande dryck
Alkoholfri öl som är rik på humle, till exempel en alkoholfattig IPA, är vätskedrivande. Det är framför allt humlen i ölen som drar ur vätska ur kroppen. Så nästa gång du vill minska svullnad – luta dig tillbaka med en alkoholfri IPA!

Läs också: Vem av er tar snacket om riskerna med alkohol för er tonåring?

Men nu över till något mer överraskande!

Kaffe – inte en vätskedrivande dryck
Du läste helt rätt. Många gånger har du fått höra att kaffe är vätskedrivande. Kanske har det till och med gjort att du avstått från en kopp. Det finns faktiskt inget som tyder på att kaffe skulle vara vätskedrivande. Enligt forskningen verkar det snarare vara så att koffeinet stimulerar njurarna – vilket gör att du blir kissnödig snabbare av kaffet. Men det driver inte ut mer vätska än den du just satt i dig!

Kolsyrat vatten – inte heller vätskedrivande
Det finns en gammal seglivad myt om kolsyrat vatten och det är att det skulle vara vätskedrivande. Det finns inga studier som tyder på att det skulle vara vätskedrivande. Till exempel skriver sahlgrenska.se att kolsyrat inte spelar någon roll för dig som vill undvika uttorkning. 

Tvärtom är det ett bra alternativ till läsk för dig som vill dra ner på sockerintaget. Det ska nämligen inte finnas några klara bevis på att kolsyran i sig är dålig för tänderna.

Läs också: Kan jag få bett av pälsängrar? Fakta och myter om de hatade krypen

Artikelbild: Nathan Dumlao / Unsplash
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Vad är mest vätskedrivande: Kaffe eller kolsyrat vatten?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll