Publicerad 2 January 2019

Fotograf:

Förvärkar och mensvärk: Så hänger de ihop

Många talar om mensvärk och förvärkar i samma mening, men vad har de två fenomenen egentligen med varandra att göra? Vi reder ut hur det hänger ihop.
Sammandragningar är helt normalt under graviditeten och är faktiskt ett sätt för kroppen att träna upp krystmusklerna inför förlossningen. Många gravida, särskilt omföderskor, upplever även förvärkar.

Förvärkar skiljer sig från sammandragningar genom att de är mer regelbundna och genom att de gör ont även sedan de gått över. De uppkommer ofta flera veckor innan det är dags för förlossning, ibland så tidigt som i vecka 30. 

LÄS MER: Förvärkar – så känner du igen dem

Men varför talar man så ofta om förvärkar och mensvärk? Jo, det är ytterligare ett sätt att skilja förvärkar från sammandragningar. Smärtan i förvärkar är nämligen förvillande lik mensvärk. Förvärken ger en molande smärta långt nere i magen och i ryggslutet. Känns som att rätt många kvinnor väl känner igen den känslan, eller hur?

Kopplingen mellan förvärkar och mensvärk är alltså att känslan av dem starkt påminner om varandra. Rent medicinskt har de såklart inte så många likheter i övrigt.

Om du är gravid och är orolig över dina förvärkar kan du kontakta din barnmorska.

Källa: 1177.se
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Förvärkar och mensvärk: Så hänger de ihop
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll