Publicerad 16 January 2019

Fotograf:

Svenskar allt fetare – forskare varnar

Över hälften av svenskarna är överviktiga eller feta, men enligt en ny undersökning är det inte så många som är villiga att äta nyttigare. Resultatet oroar forskare.
De senaste tio åren har andelen överviktiga i den svenska befolkningen stigit med fyra procentenheter, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Många studier tyder på att övervikt och fetma innebär många hälsorisker, och viktökningen kan alltså ses som ett hot mot folkhälsan. Men det verkar inte riktigt som att vi tar det hotet på allvar.

Hjärt-Lungfonden, som bland annat arbetar mot hjärtsjukdomar, har i en ny studie undersökt svenskarnas inställning till ett nyttigare leverne. Och siffrorna är inte helt uppmuntrande.

Tillsammans med Sifo frågade de tusen svenskar om de kan tänka sig att äta nyttigare under 2019. Bara drygt en tredjedel, 35 procent, svarade jakande. Något fler, 46 procent, kan tänka sig att motionera mer.

På grund av medicinska framsteg så sjunker dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar, men forskare är nu oroliga för att den trenden ska vändas. Med tanke på att drygt var femte svensk sitter ner mer än 10 timmar per dag och att inte ens en av tio unga får i sig det rekommenderade intaget av frukt och grönt kan det enligt Hjärt-Lungfonden behövas krafttag för att utvecklingen ska ändras.

LÄS MER: Oväntade hjälpmedlet som kvinnor använder för att bli gravida
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Svenskar allt fetare – forskare varnar
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll