Publicerad 17 January 2019

Fotograf:

Blodtrycksfall – vad är det?

Blodtrycksfall kan kännas både obehagligt, läskigt och otäckt. Men viktigt att veta är att det ofta inte är farligt. Men vet du vad det egentligen beror på?
Blodtrycksfall kallas på fackspråk för ortostatisk hypotoni och de allra flesta har nog upplevt det åtminstone någon gång i sitt liv.

Blodtrycksfall är den där känslan av att man ska svimma när man rest sig hastigt. Ofta svartnar det för ögonen och vissa upplever även att hörseln påverkas. Känslan kan försvinna om man sänker huvudet en stund och blundar. 

Kan lida av lågt blodtryck

I de allra flesta fall, tappar den som drabbas av ett blodtrycksfall aldrig medvetandet. Att svimma och vara medvetslös under kortare tid än en minut är inte ovanligt. Om en person drabbats kan det vara bra att hjälpa den att lägga sig ner. Att ha benen i högläge kan göra att blodet lättare kommer till huvudet.

Om du ofta drabbas av blodtrycksfall kan du lida av lågt blodtryck. Det är inte farligt, men kan göra dig trött, svag och kallsvettig.

Om en person är medvetslös mer än en minut räknas det som ett akut vårdläge och man bör tillkalla hjälp omedelbart.

LÄS MER: Är njurbäckeninflammation farligt? Här är svaret

Källa: 1177.se

Foto: Fizkes/Shutterstock.com

Brukar du bli sjuk när du äntligen börjat komma igång med träningen? I videon nedan berättar vi hur du undviker att bli sjuk på gymmet.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Blodtrycksfall – vad är det?
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll