Publicerad 25 January 2019

Fotograf:

Studie visar: Barn blir lyckliga av semester

Att man blir glad av att komma iväg från vardagslunken kanske låter självklart, men det verkar som att en semester kan påverka barns lycka i det långa loppet.
Börjar det bli dags att planera årets semester, eller har ni unnat er en resa på sportlovet? Enligt studier så kan semester faktiskt påverka dina barns hjärnor och dessutom göra dem lyckligare. En resa kan göra en gladare i stunden, eftersom det är roligt, men det verkar även som att det ger barnen glädje även på lång sikt.

Utvecklar hjärnan
Att upptäcka nya platser och uppleva nya saker tycks vara bra för för barns hjärna. Barnpsykologen Margot Sunderland säger att nya upplevelser "stimulerar barn såväl kognitivt som sensoriskt och fysiskt" vilket gör att vissa delar i frontalloben aktiveras.

Skapar glada minnen
Glada semesterminnen av att ha delat en glass med en förälder, att ha badat med syskon eller gått på spännande upptäcktsfärder på nya platser kan fungera som "lycko-ankare". Det betyder att barnen associerar dessa minnen med att må bra och vara glad, och det ger glädje även i andra situationer.

Det bästa av allt: Det handlar inte om att åka på de mest exklusiva eller dyraste semestrarna. Istället är det upplevelsen tillsammans med förälder och familj som är det som barn mår bra av. Det är tiden tillsammans och brottet från vardagen som är det viktiga, inte hur många stjärnor det är på hotellet.

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Det här har du rätt till om du blir sjuk på semestern 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Studie visar: Barn blir lyckliga av semester
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll