Publicerad 26 June 2020

Fotograf:

Studie visar: Barn blir lyckliga av semester

Att bli glad av att komma iväg från vardagslunken kanske låter självklart, men det verkar som att en semester kan påverka barns lycka i det långa loppet.
Har ni planerat en familjesemester eller ska ni åka någonstans längre fram i tiden? Enligt studier kan semester faktiskt påverka dina barns hjärnor och dessutom göra dem lyckligare. En resa kan göra en gladare i stunden, eftersom det är roligt, men det verkar som att det ger barnen glädje även på längre sikt.

Utvecklar hjärnan
Att upptäcka nya platser och uppleva nya saker tycks vara bra för barns hjärnor. Barnpsykologen Margot Sunderland säger att nya upplevelser "stimulerar barn såväl kognitivt som sensoriskt och fysiskt" vilket gör att vissa delar i frontalloben aktiveras.

Skapar glada minnen
Glada semesterminnen av att ha delat en glass med en förälder, badat med syskon eller gått på spännande upptäcktsfärder på nya platser kan fungera som "lycko-ankare". Det betyder att barnen associerar dessa minnen med att må bra och vara glad vilket ger glädje även i andra situationer.

Det bästa av allt: Det handlar inte om att åka på de mest exklusiva eller dyraste semestrarna utan det är upplevelsen tillsammans med förälder och familj som är det som barn mår bra av. Det är tiden tillsammans och en paus från vardagen som är det viktiga, inte hur många stjärnor hotellet har. 

Foto: Estrada Anton / Shutterstock
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Studie visar: Barn blir lyckliga av semester
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll