Publicerad 29 January 2019

Fotograf:

7 graviditetsmyter som inte är sanna

Alla som varit gravida vet att man får höra många saker som visar sig vara helt falska. Här är sju graviditetsmyter som borde försvinna för alltid!
1." Om din mamma hade lätta graviditeter kommer du också få det"
Att alla är unika är kanske en klyscha, men när det gäller graviditeter är det verkligen sant. Det är omöjligt att veta hur just din graviditet (eller dina graviditeter) kommer att se ut.

2. "Du kan förhindra bristningar genom att smörja in dig"
Hudbristningar på gravidmagen är väldigt vanligt och helt ofarligt. Om, och hur många, du får är genetiskt. Du kan alltså inte smörja bort bristningarna, oavsett vad massa krämer vill påstå.

3. "Du blir bara illamående på morgonen
Många blir illamående under graviditeten och enligt myten ska det främst vara på morgonen. Det stämmer verkligen inte för alla, utan illamåendet kan slå till när som helst.

4. "Stora bröst ger mer mjölk"
Den här myten är kanske inte så svår att förstå: Det ser ju ut som att det får plats mer mjölk i stora bröst. Men produktionen av bröstmjölk har inget med bröstens storlek eller utseende att göra.

5. "Du äter för två"
Det här kanske känns lite orättvist, men tyvärr kan du inte äta hur mycket som helst under graviditeten utan att gå upp. Du kanske äter för två, men du och din bebis är ju trots alt väldigt olika stora. I slutänden handlar det om en ökning av din ämnesomsättning med ungefär 300 kalorier. Det är ungefär som en liten Snickers.

6. "Förlossningar blir lättare och lättare"
Om förlossning nummer ett var jobbig är det vanligt att få det lugnande rådet att nästa förlossning kommer att bli lättare. Det är, tyvärr, en myt. Många upplever att första förlossningen är svårast då allt är nytt men det är inte så att nästa förlossning alltid går lättare.

7. "Graviditet är en så magisk tid i livet"
Många trivs väldigt bra med att vara gravida, men för andra så är det en väldigt jobbig tid i livet. Det är något som väldigt många verkar glömma, och gravida bombas ständigt med kommentarer som "Du kommer sakna det här sedan" eller "Jag kände mig så vacker när jag var gravid". De menar såklart väl, men det är svårt att ta till sig om man har foglossningar och precis kräkts. 

Om du tycker att det är jobbigt att vara gravid är det helt okej, och det kan vara bra att minnas att det går över.

Listan är inspirerad av en artikel på mom.me.

Foto: Black Kings/Shutterstock

LÄS ÄVEN: Pojke eller flicka? Här är 10 myter som gör det roligt att gissa

Sofia Sjöblom visste inte att hon var med barn förrän två timmar innan förlossningen. Idag är hon mamma och berättar om det oväntade gravidbeskedet som förändrade hela hennes liv. Se mer i videon nedan. 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 7 graviditetsmyter som inte är sanna
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll