Publicerad 29 January 2019

Fotograf:

4 saker du måste tänka på när du borstar tänderna

Hur svårt kan det vara att borsta tänderna? Lite svårare än vad många tror, verkar det som. Men vad kan du göra för att få bättre tänder?
Du har såklart hört råden: Borsta tänderna två gånger om dagen och undvik att äta för mycket socker. Men trots att du borstar på som vanligt kanske du hade nåt hål vid ditt senaste tandläkarbesök och du vet inte varför. Kanske är det så att du begår nåt, eller några, av flera väldigt vanliga misstag? Men var bara lugn. Här är fyra tips för att få bättre tandhälsa!

1. Borsta bättre
Att borsta tänderna gör att du får bort skadligt plack från tänder och tandkött. Plack bildas direkt när du äter något, men det hårdnar inte och börjar skada tänderna förrän minst 12 timmar senare. Du behöver inte borsta efter varje måltid, men det är viktigt med regelbunden tandborstning.

Sikta på att borsta minst två minuter och se såklart till att täcka tändernas alla ytor. Det är oftast lättare att komma åt med en lite mindre borste och se även till att borsten inte är för hård.

2. Använd tandkräm med fluor
Nästan viktigare för tandhälsan än själva borstandet är vilken tandkräm du använder. Det absolut viktigaste för friska och hela tänder är att använda en tandkräm med fluor. Enda undantaget är små barn som kan få fläckar på tänderna av för mycket fluor. Kolla upp med din tandläkare om ni exempelvis har mycket fluor i kranvattnet, och följ sedan rekommendationerna för tandkräm.

3. Skippa att skölja
Om du är van att gurgla och skölja efter tandborstningen kan det kännas superkonstigt att bara spotta ut tandkrämen utan att skölja efter. Men även om det känns jobbigt kan det vara värt ett försök.

När du sköljer munnen efter tandborstningen sköljer du bort all fluor som du just tillfört genom tandkrämen. För att den ska få verka på tänderna är det alltså bra att låta den få jobba så länge som möjligt.

4. Undvik "sockertoppar"
Det är viktigt att inte äta för mycket socker, men det är även viktigt att inte äta socker och andra enkla kolhydrater för ofta. Varje gång du äter något sötat, som godis, te eller kaffe med socker, läsk eller snacks med enkla kolhydrater, så skapas en reaktion på dina tänder. Dessa "sockertoppar" kan i längden skada dina tänder.

Som tur är har munnen ett eget försvar mot karies, bland annat genom att saliven innehåller ämnen som remineraliserar tänderna. Tillsammans med fluortandkräm så kan du klara runt fyra sockertoppar om dagen. Men så som många äter idag så kommer tänderna att utsättes för långt mer än bara fyra sockerattacker om dagen. Om du vill ha friska tänder kan det alltså vara klokt att se över hur ofta du äter något sött.

Läs mer (på engelska) på The Conversation.

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Studie: 8 timmar lång arbetsvecka är bäst för psykiska hälsan
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 4 saker du måste tänka på när du borstar tänderna
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll