Publicerad 31 January 2019

Fotograf:

Studie: "Förlossning större påfrestning än ett maraton"

Var nyårslöftet att springa ett maraton? Om du fött barn är det ganska troligt att din kropp redan har pallat minst lika stora påfrestningar. Forskare har nämligen sett att förlossningar kan ge samma typ av skador som extrem träning.
De allra flesta vet nog att en förlossning är bland de största påfrestningarna en mänsklig kropp kan utstå. En ny studie visar nu exakt hur extremt det faktiskt kan vara.

När man röntgade kvinnor som nyss genomgått en förlossning så såg forskarna flera typer av skador som liknar de som en hårdsatsande idrottare får.

Forskarna undersökte kvinnor som hade en högre risk att drabbas av skador i bäckenet vid förlossningen. Resultatet var att många kvinnor uppvisade stressfrakturer och mjukdelsskador som liknande det som maratonlöpare och andra extremt hårdtränande individer får.

I den undersökta gruppen hade en fjärdedel stressfrakturer, nära hälften hade olika former av skador i bäckenet och två tredjedelar allvarliga muskelsträckningar.

Viktigt att komma ihåg var att den undersökta gruppen inte är representativ för alla förlossningar, men hela 15 procent av mammor får någon typ av allvarligare skada under en förlossning. Forskarna bakom studien hoppas att man i framtiden kan minska den siffran betydligt.

LÄS MER: Kvinna tappade son på blod – hävdar att hon lider av sjukdom

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Janni och Jon Olsson Delér delar med sig av sin förlossningsvideo – se den här!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Studie: "Förlossning större påfrestning än ett maraton"
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll