Publicerad 7 February 2019

Fotograf:

Pappor är gladare än mammor – leker mer

Enligt en amerikansk studie är fäder gladare än män utan barn, och de är dessutom gladare än mammor. Orsaken: De leker mer med sina barn.
I en stor studie har forskare från University of California Riverside undersökt 18 000 personer och hur de ser på sitt eget välmående och lycka. Forskarna kom fram till att män med barn var gladare än barnlösa, och att papporna dessutom var gladare än mammor. Anledningen vara att de oftare spenderade kvalitetstid med sina barn. De lekte helt enkelt mer med barnen än vad mammorna gjorde, och det gjorde papporna lyckligare.

Så om det är så enkelt, varför leker inte bara mammorna mer med sina barn? Orsaken är att mammor ofta är familjens "projektledare" som håller koll på alla småsaker som gör att familjelivet funkar.

Det är mammorna som minns att det ska packas gympakläder på tisdagar, att toapappret snart är slut och att minstingen (eller pappan) ska till tandläkaren nästa vecka. Det kanske inte verkar som en så stor uppgift, men faktum är att detta ständiga planerande tar massor av tid och energi.

Planerandet är en osynlig uppgift som gör att kvinnor ofta gör mer hemarbete, även i familjer där man delar lika på det faktiska hushållsarbetet. Så trots att båda föräldrarna hjälps åt med disken och nattandet av barn så har den part som inte måste planera allt mer tid och energi att ägna åt roliga saker, som exempelvis att leka med barnen.

Att vara jämställd på riktigt handlar såklart om att dela på både "tråkiga" och "roliga" uppgifter. För att mammor ska bli gladare föreslår forskarna att man ska dela även på det osynliga, emotionella arbetet. Ett första steg är att alla i familjen blir medvetna om att det här planeringsarbetet faktiskt är "riktigt" arbete, och att det inte bara är en persons ansvar. 

Läs mer om studien här.

Har du jobbat med barn? Då kommer du känna igen dig, och få dig ett gott skratt av videon nedanför! Se vilka punkter du känner igen dig i.

Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Pappor är gladare än mammor – leker mer
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll