Publicerad 11 February 2019

Fotograf:

Alla hjärtans dag – därför firar vi den 14 februari

Alla hjärtans dag igenkänns som årets största kärleksdag under den fjortonde februari. Men varför firar vi egentligen Alla hjärtans dag, och är det egentligen bara ett kommersiellt jippo?
Nästan hälften av svenskarna uppmärksammar Alla hjärtans dag den 14 februari enligt Svensk Handels senaste rapport om försäljning. Men hur kommer det sig att det blev just den här dagen, och vem var det som kom på att det var just blommor och choklad som är de mest kärleksfulla presenterna?

Historien bakom Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag firas på Valentindagen. Valentin var ett katolskt helgon från år 269 och blev under medeltiden förknippad starkt med kärlek och romantik. Genom bland annat olika lekar parades flickor och pojkar ihop och blev varandras "Valentin" för det kommande året.

I helgonberättelsen om Valentin finns myter om att han dött martyrdöden sedan han vägrat att sluta viga unga par, och att han innan sin död smugglat ut ett brev till sin fångvaktares dotter som han älskade. Brevet blev början av en tradition att skicka kort under Alla hjärtans dag. 

Det här låter ju fint och genuint, men det brukar nästan alltid vara någon som lite surt påpekar att Alla hjärtans bara är ett påhitt av godisindustrin och att det är ett kommersiellt påhitt. De har (tyvärr?) en ganska stor poäng. Alla hjärtans dag slog igenom på mitten av 1950-talet i Sverige och drivande i den processen var just Svensk handel och blombranschen.

Fira Vändagen

Kanske borde vi göra som i Finland och istället fira Vändagen den 14 februari? För tanken med Alla hjärtans dag, att uppmärksamma och fira de vi bryr oss lite extra mycket om, är ju verkligen inte fel. Och det kan man fira utan chokladaskar, rosor eller någon annan present.

Källa: Svensk Handel, SO-rummet

Foto: Pexels

Läs mer: 10 enkla saker som alla borde göra under alla hjärtans dag

Se i videon nedan: 9 anledningar att fira Alla Hjärtans Dag med din BFF
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Alla hjärtans dag – därför firar vi den 14 februari
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll