Publicerad 12 February 2019

Fotograf:

12 flicknamn inspirerade av dina favoritböcker

Att välja namn på sin bebis är inte lätt. Varför inte hitta inspiration i böckernas värld? Här är flera vackra namn från litteraturen!
1. Charlotte
Systrarna Bronte, Charlotte, Emily och Anne, har trollbundit världen från sitt lilla hus på heden i Yorkshire. Om man vill hylla dessa litterära giganter kanske ett namn efter en av systrarna kan passa. Om man gillar "Jane Eyre" är kanske Charlotte det mest lämpliga? 

2. Jane
I "Stolthet och fördom" är Elizabeth Bennet kanske den syster som får mest uppmärksamhet, men hennes äldre syster Jane beskrivs som både vackrare och älskligare. Och namnet är väldigt vackert det med.

3. Luna
Harry Potters värld har gett upphov till en mängd nya namn. Hermione och Ginny i all är, men frågan är om inte det vackraste är Luna efter den godhjärtade (och kanske lite märkliga) Luna Lovegood.

4. Astrid
De allra flesta hade sin första stora bokupplevelse med en av Astrid Lindgrens böcker. En liten tjej som är namngiven efter Sveriges kanske största författare kan ju inte bli annat än en stjärna?

5. Matilda
Roald Dahl "Matilda" är en magiskt rolig bok om en flicka som är både smart och god, och faktiskt kan klara det mesta. 

6. Esther
"Glaskupan" av Sylvia Plath är kanske inte en så munter bok, men den är både väldigt vacker och väldigt viktig. Namnet Esther är vackert både på svenska och engelska. Perfekt för de föräldrar som vill att barnens namn ska fungera även utomlands.

7. Ronja
Ronja är ju självklart Astrid Lindgrens rövardotter och kanske allra största tuffing. Det är väl en fin förebild för din egen lilla prinsessa?

8. Lisbeth
I Millennium-böckerna är Lisbeth Salander mörk hjältinna, som alltid står upp för de svaga. Sedan att hon gör det med lite tveksamma metoder är en annan fråga... Hur som helst är namnet hur fint som helst!

9. Ofelia
Ofelia är kanske efter Julia det mest kända namnet på Shakespeares hjältinnor. Om man istället är ett fan av "Kastrullresan" kan din Ofelia med fördel få smeknamnet "Lilla O".

10. Alice
"Alice i underlandet" har filmatiserats en antal gånger, men boken, som gavs ut första gången 1865, är ändå den bästa versionen. De senaste åren har namnet Alice vuxit i popularitet och ligger på plats 48 över Sveriges vanligaste namn.

11. Aniara
Det kanske är ett namn på ett rymdskepp i boken, men faktum är att 15 kvinnor i Sverige har förnamnet Aniara. Om man gillar Martinssons rymdepos men vill vara lite mer diskret kanske Doris, som ju dansar genom boken, är ett bra alternativ?

12. Daisy
Det glada 1920-talet har väl aldrig skildrats så bra som i "Den store Gatsby"? Starkast av alla karaktärer lyser drömflickan Daisy. Kanske är det ett namn som passar även för 2020-talet?

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Här är de 10 mest populära namnen – inom de närmsta tio åren

Visste du att du kan få hem Life of Sveas Gravidpaket helt gratis? Inom några veckor efter registrering får du vår tidning hemskickad tillsammans med värdecheckar och rabattkuponger. Klicka här för att beställa Gravidpaketet.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 12 flicknamn inspirerade av dina favoritböcker
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll