Publicerad 21 February 2019

Fotograf:

Från forumet: ”Ska hemmafrun serva sin man allt inklusive kvällste?”

Vilket ansvar har en hemmafru egentligen? Är det rätt att hemmafrun lagar all mat, städar och serverar mannen kvällste varje dag? Det är en fråga som trådskaparen, TS, ställer sig i vårt forum.
Såhär skriver TS i tråden ”Hemmafruns ansvar att serva sin man”?

”Är det det tycker ni? Jag har varit hemmafru i många år, men börjar tröttna på min mans fasoner.

Jag är självklart den som lagar maten, men han har sin egen diet eftersom han tränar, är även den mitt ansvar att fixa? Och när han vill ha te på kvällen (ingen tepåse, utan ett afrikanskt te i flera steg), ska jag snällt göra det varje gång eller kan jag kräva att han lär sig det själv?”.

Användaren CitronTulo tycker att frågan är svår att besvara, eftersom man inte vet så mycket om TS och hens mans förhållande, och skriver:

”Det går inte att svara på generellt! Men om DU anser att han ska göra sitt eget Te m.m. så är det ju en diskussion du behöver ta med din man! Det är bara du och han som kan avgöra vad som är okej för er och vad du ska ha för ansvarsområde som hemmafru och vart det ansvaret slutar! Det går inte att säga att du har fel/rätt eller att han har fel/rätt, det är helt upp till er själva!”

Hemmafru = Fixa precis allting hemma? 

En anonym användare tycker att frågan är rätt enkel, och anser att allt i hemmet, inklusive att fixa mannens te är TS ansvar.

”Jag tycker självklart att det är ditt ansvar att laga hans mat, varför skulle du bara laga din egen? 

Sedan angående teet så tycker jag också att det är ditt ansvar, förstår dock ifall du någon dag är trött och t.ex sover, då tycker jag inte att han bara kan väcka dig för teet. Men är du vaken så ja, det är ditt ansvar.”

En annan anonym användare är inne på samma spår eftersom mannen faktiskt försörjer TS, och skriver:

”Han försörjer dig så jo, det får du nog se till att göra. Det är inte så konstigt! Såvida du inte har ett gäng vilda småbarn eller trillingbebisar, eller är sjuk. Skaffa dig ett jobb och försörj dig själv, först då kan du säga nej.”

Detta höll TS inte med i och svarade med:

”Jag har all rätt i världen att bestämma över mig själv. Att jag är hemma är dessutom ett gemensamt beslut och inget han kan vända emot mig. Vi har tre barn, men de går i skolan”.


Vad det är för man?

Vissa användare ställer sig frågan om vad det är för man som TS är gift med egentligen, och såhär skriver en anonym användare om det: 

”Du är hemmafru. Jo, jag kan nog tycka då att du bör göra dessa saker utan att ifrågasätta. Tyvärr. Sen att han är en sådan mansgris som tar det ut till spetsen och inte ens kan koka sitt egna Tea. Ja, det är bara tragiskt. Men uppenbarligen ett val du medvetet gjort så ja, vill du ha ändring på saker så får du väl diskutera med din man om hur fördelningen ska vara. Och. Skaffa ett jobb! ”Gemensamt beslut så han kan inte vända det mot mig” skriver du. Vadå vända det mot dig? När ni tog det gemensamma beslutet var då uppgörelsen att du sitter på rumpan hemma, blir försörjd men ska beklaga dig på att göra hemsysslor? Förstår inte riktigt. Lovade han dig att du inte skulle behöva lyfta ett finger. Förstår mig inte på kvinnor som går i den fällan. Barnen går dessutom i skolan.  Återigen, jo han kan fixa sitt egna tea. Beklagligt att han uppenbarligen utnyttjar ”ert val” att du är hemma till den extremen. :-/”.

Och ännu en anonym användare kommer med en konkret lösning på problemet, alltså att TS ska jobba med hushållssysslor under samma tider som mannen är på jobbet. Det skulle göra att de är jämställda under de timmar på dygnet som spenderas tillsammans i hemmet.

”Teet får han väl för sjutton göra själv? 

Om den ena är hemma och den andra arbetar så visst, man gör olika saker, men inte när båda är hemma! Efter arbetstid + på helger osv, så är ni båda hemma och då kan ni verkligen göra saker hemma båda två. Det är väl rimligt att du sköter tvätt och städ, lagar mat när han arbetar. Det är ditt arbete och om du anpassar det efter hans arbetsider så innebär det att ni har X antal timmar hemma då ingen arbetar. De timmarna kan han inte sitta och rulla tummarna och tex glo på när du kokar te?  Jag skulle aldrig gå med på att ha det så. Problemet här är väl inte just teet men ett tydligt symtom på er relation, nämligen att han ser sig själv som "försörjaren" = viktigare än du. Du är "hushållerskan" som inte förväntas klaga eftersom den snälle försörjaren drar hem pengar. 

Balansen har blivit alladle satt ur spel och han tror han kan beordra dig till vad som helst "för du är ju hemma hela tiden".  Du är inte servitris på restaurang! Ni ska vara jämställda som människor, ha samma värde, förväntas älska varann, respektera varann, uppmuntra varann till att bli det bästa man kan bli - även om ni har olika sysslor om dagarna. Status räknas uppenbarligen bara i pengar i hans ögon.”

Diskussionen slutar dock inte där, utan är aktiv i skrivande stund. Läs hela tråden här och dela gärna med dig av dina egna tankar och åsikter!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Från forumet: ”Ska hemmafrun serva sin man allt inklusive kvällste?”
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll