Publicerad 5 March 2019

Fotograf:

Varför firar vi fettisdagen? Här är allt du måste veta

Idag är det dags att frossa i semlor! Men vet du varför? Här reder vi ut vad Fettisdagen egentligen handlar om. 
Den beryktade Fettisdagen är här, och vi svenskar kommer att dagen till ära äta den goda bullen med grädde och mandelmassa – den så kallade fastlagsbullen. Men vet du varför vi äter semlor just denna tid? 

Fettisdagen, som också kallas för semmeldagen eller Fastlagstisdagen, är en av våra mest firade temadagar i Sverige. De flesta äter semlor under denna dagen men få vet den riktiga anledningen till varför den firas. 

Varför firas Fettisdagen?

Fettisdagen firas alltid på en tisdag efter fastlagssöndagen och ingår i en tre dagars gammal tradition. Fettisdagen räknas in som den tredje dagen och är en dag som inleder en kristen högtid som kallas för fastlagen. 

Fastlagen handlar om att fasta fram tills påsk börjar och därför passar man på och har några dagar där man äter mycket mat och förbereder sig. Denna tradition är dock väldigt gammal och utövas inte i speciellt stor utsträckning i Sverige idag. 

Vad kommer namnet ifrån? 

Namnet kommer från begreppet "fet" och "tisdag" där tisdag brukar vara den dagen som temadagen firas på. Med begreppet "fet" syftar man på den maten som man brukar äta innan själva dagen kommer. 

LÄS MER: 

Alla hjärtans dag – därför firar vi den 14 februari

Foto: Shutterstock

Fikasugen? Då bör du spana in videon nedan där vi listar anledningar till att alltid ha fredagsfika på jobbet! 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Varför firar vi fettisdagen? Här är allt du måste veta
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll