Publicerad 14 March 2019

Fotograf:

Sexologen svarar: "Jag tänder på något som inte känns okej. Vad gör jag?"

Leigh Norén är Familjelivs sexolog som ger våra läsare experthjälp i frågor om sex och samliv. Här svarar hon på en läsarfråga som handlar om vad man gör om man tänder på något som inte känns okej.
Relaterat

Fakta

Leigh Norén är sex-positiv socionom och sexolog med en grundläggande utbildning i psykoterapi och flerårig erfarenhet av samtal kring sexualitet, relationer och kärlek. Hon driver Sexologkliniken, där du även kan testa din lust med verktyget Lustlyftet.

”Hjälp! Jag tänder på något som inte känns okej. Vad gör jag?

Leigh Noréns svarar:

Att gå igång på det som inte är i linje med ens värderingar är inte ovanligt. Om något, är det ganska vanligt, i alla fall om jag ska dra lärdomar av vad jag möter på min mottagning som sexolog. 

För vissa heterosexuella par kan det handla om att lekar med maktdynamiken under sex, där mannen är dominant och kvinnan är undergiven, inte rimmar med deras jämställda vardag. För andra kan det handla om att man tänder på idén om sig själv med ett annat könsorgan, trots att man är bekväm i sin könsidentitet utanför sovrummet. 

Oavsett vad du tänder på är det verkligen inget som är konstigt eller fel på dig för att ditt sexuella jag skiljer sig från dina andra jag. Det viktigaste är att det du går igång på inte skadar dig själv eller någon annan – att det alltid finns ett samtycke med i bilden. Och finns det samtycke och du inte bryter mot någon lag, då är det fritt fram. 

När jag möter personer på min mottagning som har ett sexuellt jag som skiljer sig markant från sitt vardags-jag, är det inte ovanligt att vi kommer fram till att det just är det motsägelsefulla i tändningsmönstret som bidrar till upphetsningen. Om du till exempel tänder på att ta kommando, när du inte annars har några specifika krav på att styra din tillvaro, kan spänningen mellan delarna i dig vara eggande i sig. Du går in i en ny, spännande roll och får släppa hämningarna och tyglarna som vi annars alla omges av. Du får vara någon annan för en stund. Någon annan som den eller dem du har sex med, i fantasin eller i verkligheten, också går igång på. 

Sexualitet styrs inte av värderingar – även om många av oss säkert vid tillfälle har önskat det. Men det är det här som kan vara så häftigt med sexualitet; att den kan stå för sig själv, att den lever sitt egna liv. 

Nästa gång du märker att du går igång på något som inte känns okej, använd dig av följande frågor för att försöka utröna vad det där ”inte okej”, handlar om. 

Fråga 1: Vad tycker jag inte är okej med min fantasi/det sex jag har? 

Fråga 2: Kan jag använda kunskapen om att det är vanligt att tända på sådant som jag inte gillar värderingsmässigt, varje gång jag får tankar om att det här är sjukt eller konstigt?

Fråga 3: Varför är det viktigt för mig att det jag tänder på ligger i linje med min vardagsperson?

Fråga 4: Vad skulle hända om jag istället omfamnade det jag gillar sexuellt?

LÄS FLER FRÅGOR OCH SVAR MED LEIGH NORÉN HÄR: 

"När är det okej att gå tillbaka till mitt ex?"

"Har min man tappat lusten?"

"Hur vet man att man har ''för låg sexlust''?"

"Det finns ingen ''normal'' sexlust"
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Sexologen svarar: "Jag tänder på något som inte känns okej. Vad gör jag?"
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll