Valborg fakta

1. Valborgsmässoafton är, som namnet skvallrar om, en "afton". Detta betyder att det inte är en röd dag, men i och med att efterföljande dag är röd, jobbar många halvdag den 30 april.

2. Carl XVI Gustav, var kung, fyller i år 74 år på Valborgsmässoafton. Detta brukar firas med ett program med musik och sång på Yttre Borggården på Kungliga Slottet i Stockholm, och salutskjutning från kanonerna på Skeppsholmen. Det är även flaggdag denna dag för att hedra vår kung lite extra. 

3. På Valborg har, passande nog, namnet Valborg namnsdag.

4. Valborg firas i Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. Firandet har sin början i hedrandet av det tyska helgonet Sankta Walpurgis, men har mer och mer gått i från den religiösa betydelsen och idag förknippas firandet med våren och ljuset.

5. Dagen efter Valborg, 1 maj, firas av helt andra skäl. 1 maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag där partier, fackföreningar och politiska organisationer demonstrerar och håller möten eller sammankomster.  

Foto: Sergey Nemirovsky/Shutterstock.com

LÄS ÄVEN: Därför firar vi Våffeldagen

Nästa vecka infaller Valborgsmässoafton, närmare bestämt den 30 april, men är det en röd dag eller måste man ta ledigt från jobbet? Vi svarar nedan i videon!