Publicerad 10 June 2019

Fotograf:

5 tips för att grilla säkert i vår och sommar

It's BBQ season! Det är få saker som går upp emot en riktigt härlig grillmiddag med familjen men det är viktigt att man verkligen är noga med säkerheten när man tänder grillen. Här är 5 tips för hur man grillar säkert!
Är du en sann grillmästare? Du har du säkert redan koll på mycket när det gäller att grilla - men säkerheten går alltid först! Särskilt med förra årets många skogsbränder färskt i minnet. 

Här är 5 tips på hur du grillar säkert. 

1. Planera din grillning

På sommaren kan det råda eldningsförbud i vissa delar av landet så innan du väljer att tända grillen är den en bra idé att kolla hur det ser just där du befinner dig. Om det också är väldigt varmt och torrt ute kan det medföra en risk, välj då att avstå från att grilla. 

2. Använd rätt typ av tändvätska

Beroende på vad du grillar med för typ av grill och om du använder grillkol eller briketter, finns det olika typer av väskor som är anpassade efter det. Du ska inte använda bensin, etanol, metanol, T-sprit eller bränsle för spritkök som tändvätska. Istället ska du använda en eltändare som ett säkert sätt när du tänder grillen och vätska som är anpassad till kol eller briketter. Var också försiktigt med gnistor eller aska som kan flyga omkring när du grillar!

3. Var utomhus på en säker plats

Var alltid utomhus på en säkert plats när du ska grilla. Ta också för vana att ha en hink med vatten eller en trädgårdsslang i närheten för att snabbt kunna släcka grillen om något skulle hända. 

4. Kolla upp regler innan du börjar grilla

Om du bor i hus är det fritt fram att grilla på din altan eller tomt. Bor du dock i lägenhet och vill grilla på din balkong bör du kolla upp vilka regler som gäller för just där du bor. Kolgrillar är inte lämpliga för balkonger utan istället bör du använda en elgrill eller gasolgrill. Det finns inget förbud i lagen som förbjuder grillning på balkongen, men många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har särskilda ordningsregler som gäller grillning på balkongen.

5. Släck grillen ordentligt 

När grillningen är avslutad är det viktigt att du ser till att du släcker grillen ordentligt efter dig. Släck kvarvarande glöd och aska med vatten eller packar grillen med tillhörande lock utomhus på en säker plats. Om det ligger kvar sötare briketter eller kolbitar kan det fortsätta att glöda i flera timmar efter grillningen och bränder kan uppstå om grillen dessutom är placerad nära ett garage eller liknande. Tänk också på att inte slänga engångsgrillar bland soporna förens grillen är helt släckt och har svalnat. 

Foto: TORWAISTUDIO/Shutterstock.com

Källa: Dinsakerhet.se

LÄS ÄVEN: Tips på roliga utomhuslekar för hela familjen i vår och sommar

Har du tråkigt och behöver tips på saker att göra? Spara den här listan och ta fram den när du behöver idéer på saker att hitta på ensam eller med en kompis! Se mer i videon nedan.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 5 tips för att grilla säkert i vår och sommar
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll