Publicerad 10 July 2019

Fotograf:

I samarbete med Oral-B 5 vanliga - och viktiga frågor om barns tandborstning

Så fort barnet fått sin första mjölktand är det dags att börja borsta, men det finns en del saker att ha koll på. Visste du till exempel att en eltandborste tar bort 100 procent mer plack än en vanlig tandborste?
1. När ska man börja borsta barnets tänder?

Så fort den första tanden tittar fram ska man börja borsta, men för att vänja barnet vid rutinen kan du redan innan dess massera tandköttet med en mjuk tandborste.

2. Ska man använda eltandborste eller manuell tandborste?

Från att barnet är tre år kan du använda en eltandborste – eltandborstar tar bort upp till 100 procent mer plack än en manuell. Oral-B har speciella eltandborstar som är utformade för barn där du kan välja mellan roliga motiv som Star Wars, Frost och Bilar, så att barnet kan få sin favoritfigur. Ett plus med eltandborsten är att den har en sensor som gör att tandborsten saktar ner om du själv barnet trycker för hårt. 

Fragor2

3. Hur länge ska man borsta?

I minst två minuter, på morgonen och på kvällen. Disney Magic Timer appen hjälper barnet att borsta de anvisade två minuterna – nio av tio barn borstar tänderna längre med hjälp av appen.

4. Vilken teknik ska man använda med eltandborsten?

Det är en lite annan teknik än med en manuell borste – men inte svårare! Börja med att placera borsthuvudet mot tuggytorna på kindtänderna och styr borsten med lätt hand från tand till tand – stanna ett par sekunder på varje. 

Borsta sedan tändernas utsida genom att styra med lätt hand längs tandköttskanten. Vinkla borsten åt olika håll för att komma åt tandmellanrummen. Avsluta med att göra på samma sätt på insidan av tänderna, och stanna lite extra på framtänderna.

5. När kan barnet börja borsta själv?

Först i tioårsåldern är finmotoriken tillräckligt utvecklad för att barnet ska kunna borsta helt själv. Men många barn gillar att borsta själva, så dess är kan barnet få borsta själv först innan du avslutar borstningen.

Du kan läsa mer om Oral-B:s tandborstar för barn här.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 5 vanliga - och viktiga frågor om barns tandborstning
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll