Publicerad 12 July 2019

Fotograf:

I samarbete med WW ViktVäktarna Här är maten du kan äta mycket av – och hålla vikten

Om du försöker gå ner i vikt kan det vara bra att ha koll på vad som är bäst att äta. Här är tio livsmedel som är en bra bas i dina måltider.
För att mäta hur hälsosamt ett livsmedel är använder sig WW ViktVäktarna ett system med så kallade SmartPoints. Hälsosamma livsmedel har färre SmartPoints. När du blir medlem får du en personligt uträknad budget som visar hur mycket du kan äta varje dag. 

Det finns även vissa livsmedel som har noll SmartPoints. Det är livsmedel som mättar bra, och som är en bra bas i dina måltider. Här har vi listat tio av dessa livsmedel – och varför de är så bra.

1. Fisk

Lax

All sorts fisk har noll SmartPoints, och även mager fisk ger bra mättnadskänsla trots lågt kaloriinnehåll. Fisk innehåller till exempel D-vitamin och omega 3 som är bra för hjärtat och skyddar hjärnan mot demenssjukdomar. 

2. Ägg

Agg

Ägg är ett billigt livsmedel fullt med näringsämnen, och det går dessutom att tillaga på så många sätt. Från omelett med med olika fyllningar, till pocherade ägg på frukostmackan. 

3. Bönor

Bonor

Bönor har högt fiber- och proteininnehåll och är ett bra alternativ till kött, som håller dig mätt länge. Forskning har visat att en kost med mycket bönor har en positiv inverkan på viktnedgång. Testa till exempel att göra vegetariska bönbiffar! 

4. Gröna blad

Gronkal

Till de nyttigaste hör de mörkgröna bladen, som grönkål och spenat. Spenat innehåller till exempel massor av järn, som många kvinnor kan ha brist på. Om du tycker att grönkålen är trist att äta som den är – massera den med lite olivolja och citron. Eller ha den i en smoothie tillsammans med lite frukt!

5. Kyckling- och kalkonbröstfilé

Kyckling

Med högt proteininnehåll men få kalorier är detta perfekta proteinkällor när du vill gå ner i vikt. Kyckling är ofta populärt bland de minsta i familjen!

6. Broccoli

Broccoli

Broccoli är en av de nyttigaste grönsakerna och innehåller till exempel både C-, A och K-vitamin. Den blir god att rosta i ugnen tillsammans med flingsalt, olivolja och lite citron eller vitlök.

7. Naturell lättyoghurt

Yoghurt

Naturell yoghurt är full av goda bakterier. Toppad med lite nötter och bär blir det en perfekt frukost. Det är lätt att förbereda kvällen innan, inför en stressig morgon när det är dags för jobb och skola för barnen.

8. Rödbetor

Rodbetor

Rödbetor innehåller nitrat som i forskning visats kunna sänka blodtrycket. Dessutom innehåller de massor av antioxidanter som stärker immunförsvaret.

9. LinserLinser

Linser är precis som bönor långsamma kolhydrater och är riktigt bra för dig som vill gå ner i vikt. Ät goda och kryddiga linsgrytor och soppor – perfekt höst- och vintermat. 

10. Bär

Bar

Bär är riktiga superfoods, och då menar vi inte bara açai och andra exotiska varianter. Alla bär är fulla av vitaminer och antioxidanter, och de är passar till mycket. Inte minst i yoghurt, på gröten och för att smaksätta kranvatten.

När du går med i WW ViktVäktarna får du bland annat tillgång till en receptbank med tusentals recept. Här kan du bli medlem!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Här är maten du kan äta mycket av – och hålla vikten
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll