Publicerad 15 July 2019

Fotograf:

I samarbete med WW ViktVäktarna 7 enkla tips som hjälper dig gå ner i vikt – utan förbud

Om du vill gå ner i vikt utan att behöva gå på någon diet där allt du gillar är förbjudet –  så är här sju tips som hjälper dig på vägen.
1. Välj mat som mättar

Det finns massor av god mat som gör dig mätt och belåten, utan att tillföra alltför mycket energi. Mat som du enkelt kan variera och smaksätta, så som det passar dig. 

Så fyll upp kyl, frys och skafferi med magert protein och fiberrika kolhydrater – såsom till exempel kycklingfilé, ägg, fisk, bönor, linser, fullkornsbröd, pasta, potatis, grönsaker och frukt. På WW ViktVäktarna finns massor av recept att inspireras av!

2. Fixa snabba måltider

Det är lätt att falla för frestelsen med snabbmat när man kommer hem och är trött och hungrig efter jobbet, eller att småäta medan du lagar maten. Men om du har förberett dig med några snabblagade recept och handlat hem ingredienserna kan du snabbt få maten på bordet till både dig och din familj. 

Förbered gärna en del av nästa dagens matlagning redan kvällen innan när du är mätt och nöjd, för att underlätta för dig själv. Ett annat tips är att göra storkok, så har du rester till en eller ett par dagar.

Mattband

3. Ta hjälp

Använd hjälpmedel för att hålla koll på mat och träning – så att du är säker på att dina ansträngningar ger resultat. Går du med i WW ViktVäktarna får du tillgång till deras app och deras beprövade metod. 

Du får en individuellt uträknad budget på hur mycket du ska äta per dag, och kan sedan fördela den på den mat du gillar och göra smarta val. Du behöver alltså inte utesluta något! Du kan även lägga in din träning som omvandlas till aktivitetspoäng. Läs mer om hur det funkar här.

4. Sitt ner och ät vid matbordet

Om du sitter vid teven eller gör något annat samtidigt som du äter fokuserar du inte på maten. Då är det lätt att bara fortsätta äta utan att känna efter, när du egentligen kanske är mätt. Att sitta vid matbordet och äta kommer göra att du uppskattar maten mer, och att äta tillsammans med familjen blir dessutom en mysig stund att umgås.

Mat

5. Gör en långsam övergång

Att ta bort allt som du tycker är gott och tvärt ställa om till att bara äta nyttiga sallader kommer inte fungera i längden – och det blir framförallt riktigt tråkigt. Börja istället med att lägga till nyttigheter istället för att bara ta bort: en liten sallad till middagen, en grön smoothie till frukostmackan eller nötter och bär på yoghurten.

6. Använd en mindre tallrik

Man vill ju gärna fylla tallriken med mat, så att använda en lite mindre tallrik är ett enkelt sätt att lura hjärnan och minska på portionsstorlekarna.

7. Hitta alternativen

Att vi bör dra ner på läsk, fikabröd, godis, socker och andra sötsaker vet de flesta. Men det innebär inte att det behöver vara nolltolerans för det. Vi kan bara behöva tänka lite smartare. I vissa fall hittar vi kanske alternativ som är lika goda, eller så kan det räcka att äta en mindre mängd och ändå bli nöjd. 

Byt till exempel ut en större kaka mot en mindre och njut av varje tugga! Gör grönsaker med dipp till fredagsmyset, eller prova äppelklyftor med kanel på. Söta naturell yoghurt med bär, istället för att välja en fruktyoghurt och gör din egen granola, och söta med mosad banan istället för med socker eller honung.

Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? När du går med i WW ViktVäktarna får du tillgång till deras digitala verktyg och app, med en personlig plan för din viktminskning. Där finns bland annat en receptbank med tusentals recept och ett community där du får inspiration och stöd från andra i samma sits. Du kan även få en personlig coach. Här hittar du de olika medlemskapen!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 7 enkla tips som hjälper dig gå ner i vikt – utan förbud
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll