Publicerad 9 September 2019

Fotograf:

I samarbete med Elgiganten Installera en värmepump och spara hundralappar varje månad

Hösten står för dörren och därmed lägre temperaturer och dyrare elräkningar. Genom att installera en värmepump kan du minska dina elkostnader. Se hur mycket du och din familj kan spara!
En värmepump är bra för både miljön och klimatet. Med det är också ett självklart val för energisnål uppvärmning. Du kan enkelt ta reda på hur mycket billigare det är, och hur mycket pengar du faktiskt kan spara. Vi bad energikonsulten Joakim Norum på Enova att förklara varför en värmepump minskar dina elkostnader. Enova är statligt ägt och arbetar för energieffektiva lösningar.

300% effektivitet

Elgiganten Värmepump 

Joakim förklarar att elektrisk värme, t.ex. panelelement, producerar lika mycket värme som den använder energi. Energieffektiviteten är därför 100%. En värmepump producerar däremot upp till tre gånger så mycket värme med samma mängd energi. Detta innebär att energieffektiviteten är 300% jämfört med elektrisk uppvärmning.

Storleken gör skillnad

Du behöver ta reda på hur mycket el du förbrukar per år. Det avgör hur stor värmepump du behöver.

– Hemmets värmebehov ska matcha värmepumpens kapacitet. Om värmepumpen är för liten kommer den arbeta på maximal hastighet konstant, vilket minskar energieffektiviteten och kan korta ner värmepumpens livslängd, påpekar Joakim.

Om du har ett stort hus rekommenderar vi att du tittar närmare på värmepumpen Well H7 från Electrolux. Denna värmepump har en stor uppvärmningskapacitet på upp till 300 m².

Beräkna dina besparingar

När du har beräknat värmebehovet kan du börja räkna på hur mycket pengar du kan spara varje år. Joakim förtydligar med ett exempel:

– Låt säga att ni bor i ett mellanstort hus i Sverige. Huset har öppen planlösning och panelelement. Om ni investerar i en värmepump kan ni spara upp till 4 800 kr per år. Efter 15 år har ni alltså sparat 72 000 kr.

Viktigt med komplement 

Se 2019 Elkjöp W38 43 Indoor Climate Jm 234 Sweden Hur Mycket Pängar Image2 600x400

– Många tror att man inte behöver kompletterande värmesystem när man installerar en värmepump. Detta är fel. Värmepumpen är som mest kostnadseffektiv när den täcker 40-60% av ditt värmebehov. 

Resterande bör täckas av andra värmekällor. På så sätt kommer du ha en välfungerande värmepump som håller i många år framåt, avslutar Joakim.

Läs mer om Elgigantens värmepumpar här!


Advertisement

Advertisement
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Installera en värmepump och spara hundralappar varje månad
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll