Publicerad 23 September 2019

Fotograf:

Fukt hemma? 4 varningstecken du bör ha koll på

Synlig mögel, lukt, dagg i fönstren eller kläder som inte torkar? Det är de säkraste tecknen på att du behöver en avfuktare.
1. Fuktig luft i källaren


Lita alltid på din näsa. Lukt kan säga mycket om klimatet och luftfuktighetsnivån inomhus.
– Många förknippar källare med en speciell lukt. Denna fuktiga luft kan vara en indikation på en alltför hög luftfuktighetsnivå, säger Örjan Myran från Woods – en ledande specialist på avfuktare.

Genom att placera en avfuktare i källaren kan du märka en drastisk förändring av luft och lukt efter bara några månader.
– Den typiska källarluften försvinner och luften blir trevligare och mindre fuktig.

2. Dagg på fönstret
– Fukt kommer alltid att samlas på den kallaste ytan i ett rum i form av dagg eller vattendroppar. Du kanske är van vid dagg på fönstret, men moderna dubbelskiktade fönster samlar vanligtvis inte upp någon fukt. Om det händer ändå beror det antagligen på ett fuktigt inomhusklimat, förklarar Myran.

3. Svarta fläckar
Svarta fläckar är också ett tecken på ett dåligt inomhusklimat. Fläckarna är förmodligen mögel och ett tecken på att något är fel. Du märker det oftast på fönsterbrädorna, men du bör även dubbelkolla sovrummet.
– Är din säng placerad direkt mot en yttervägg? Detta kan framkalla mögel på grund av den gynnsamma miljön för fukt och värme, säger Örjan.

Mögel kan skada både hem och hälsa, och om du märker mögel hemma bör du skaffa en avfuktare för att förbättra inomhusklimatet och bli av med möglet.

4. Kläder som inte torkar

Tvattlina 

Om ditt hem byggdes för mer än 50 år sedan byggdes det med en helt annan vattenanvändning. Människor tvättade mindre, och nytvättade kläder hängdes ofta utomhus. Nu tvättar man oftare, och vi hänger ofta tvätt inomhus.

De nya vanorna pressar gamla ventilationssystem hårt då dessa inte byggts för denna mängd luftfuktighet. Om det låter bekant, bör du definitivt överväga en luftavfuktare för att förbättra inneklimatet. En fördel med avfuktare är att kläderna torkar snabbare, och lufttorkning av kläder är bättre för både miljön och kläderna.

Advertisement
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Fukt hemma? 4 varningstecken du bör ha koll på
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll