Publicerad 30 September 2019

Fotograf:

Värm upp fritidshuset/fjällstugan på distans med en värmepump

Funderar du på en värmepump för sommarhuset eller stugan i fjällen? Det är både praktiskt, bekvämt och ekonomiskt. En av många fördelar är att du kan styra värmepumpen hemifrån.
– Det gick upp ett ljus när vi insåg att värmepumpen kan styras från våra mobiltelefoner, säger Katrine Öyvåg, 43 år. Hon och hennes familj tillbringar en del av sin tid i stugan i Sverige och fortsätter:

– Spisen är vår viktigaste värmekälla, men värmepumpen stabiliserar temperaturen på ett lysande sätt. Det är extra skönt att ha en stabil temperatur på morgonen eller när vi kommer till stugan. Det kan ta tid att värma upp ett kallt gammalt hus.

Ekonomiskt med värmepump Elgiganten Stuga

– Min upplevelse är att värmepumpen är väldigt energieffektiv. Det syns inte så mycket på elräkningen som när vi slår på värmekablarna i badrummet, fortsätter Katrine.

Eftersom familjens värmepump är en äldre modell är den inte utrustad med en app för fjärrkontroll. Lyckligtvis var lösningen enkel:

– Vi har anslutit en smart Wi-Fi-kontakt till värmepumpen så vi enkelt kan kontrollera temperaturen när vi är hemma. Vi brukar hålla inomhustemperaturen på 18 grader under vintern, så att det går snabbt att värma upp stugan när vi kommer dit.

Låt värmepumpen stå på hela året. Till exempel kan temperaturen ställas in på 20 grader under sommaren om det blir för varmt. Kylfunktionen är perfekt för att hålla temperaturen nere varma sommardagar.

Att välja rätt värmepump

Se 2019 Elkjöp W38 43 Indoor Climate Jm 234 Sweden Stugan5 600x400

– Vi ser en tydlig tillväxt när det gäller installation av värmepumpar i fritidshus, säger Einar Gulbrandsen i NOVAP.

– Den stora fördelen med värmepump är möjligheten att upprätthålla en stabil temperatur utan överdrivna kostnader, säger han. De flesta värmepumpar har en underhållsinställning på cirka 10 grader. Detta säkerställer att det inte blir minusgrader inomhus.

– Om du planerar en helg i stugan bör temperaturen höjas till 22 grader några timmar i förväg, så blir det varmt när du anländer, föreslår Gulbrandsen. De flesta modeller idag kan styras via en app. Värmepumpar är även ett energibesparande och miljövänligt uppvärmningsval.

Om det är -25 utomhus behöver värmepumpen lite extra hjälp. Därför kan det vara bra att ha några väggelement stående på låg temperatur.

Placering och installation

Utomhusdelen av värmepumpen kan väsnas en smula, så du bör placera den någon annanstans än där du dricker ditt morgonkaffe. Det är också lämpligt att tänka på väderförhållandena för att undvika att t.ex. värmepumpen begravs i snö.

När det gäller installationen är det viktigt att se till att allt som behövs kan fraktas till stugan. Om den inte är mil från närmaste väg, eller är tillgänglig med skottkärra, bör detta gå bra.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Värm upp fritidshuset/fjällstugan på distans med en värmepump
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll