Publicerad 28 October 2019

Fotograf:

I samarbete med Alvedon Influensa eller förkyld? Så märker du skillnaden!

En förkylning kommer smygande medan influensan kommer mer abrupt. Ibland är det svårt att veta skillnaden, särskilt hos små barn som kan ha svårt att beskriva sina symptom.
Relaterat

Fakta

Virus eller bakterie? 

Virus
Det vanligaste viruset är förkylningsvirus och influensavirus. Både virus och bakterier sprids  genom luften och via hudkontakt. Virusinfektioner behandlas dock inte med antibiotika men man kan få vaccin mot en del virussjukdomar.

Bakterie
Det finns båda goda och skadliga bakterier. De goda bakterierna är nödvändiga för oss medan de skadliga kan ge upphov till bakterieinfektioner. Många infektioner kan kroppen själv hantera. Ibland behöver vi dock ta hjälp av antibiotika, t. ex. penicillin.

Att förkylningar är vanligt förekommande kan de flesta barnfamiljer skriva under på. De fyra första levnadsåren har barn i genomsnitt sex till åtta luftvägsinfektioner som förkylning, hosta, snuva, halsont - årligen. 

Under höst och vinter är det gott om både förkylningsvirus och influensavirus. Symptomen kan vara förvirrande lika, men influensan kännetecknas av snabbt stigande feber och värk i kroppen. Vi har listat några skillnader och likheter och tips på hur du lindrar besvären.

VISSTE DU ATT...
På influensatrenden.se, som uppdateras dagligen, kan du hålla koll på hur influensan sprider sig i just det området där du bor. På så sätt kan du hålla koll på influensan och vad du kan göra för att förebygga att bli smittad.

Symptom vid förkylning:
- Snuva och nysningar
- Huvudvärk
- Ont i halsen
- Trötthet
- Tryck över bihålor eller örongångar

Symptom vid influensa:
- Du känner dig mycket sjuk och matt
- Trött och frusen
- Hög feber och huvudvärk
- Ont i kroppen/musklerna
- Ont i halsen och torrhosta

Hur kan du lindra besvären?

Förkylning: Oftast går förkylningen över efter en vecka. Du kan lindra lokalt med nässpray eller näsdroppar. Feber kan lindras med febernedsättande och smärtstillande läkemedel, till exempel Alvedon.

Influensa: Även influensa orsakas av virus och behandlas därför inte med antibiotika. Däremot är det viktig att ha koll på febern hos barn och vara uppmärksam på hens allmäntillstånd. Hög feber bör behandlas med febernedsättande och smärtstillande läkemedel, till exempel Alvedon. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än två dygn om inte läkare föreskrivit annat. Var noga med att följa rekommendationerna på förpackningens baksida, samt läsa bipacksedeln. Se alltid till att barnet får i sig ordentligt med vätska och framförallt: ge massor av kärlek och utrymme för återhämtning.

Sök alltid vård på vårdcentral eller akutmottagning om ditt barn…
• Har 40 graders feber
• Har feberkramp för första gången
• Inte svarar på kontakt som vanligt
• Är dåsigt och varken äter eller dricker
• Verkar vara stelt i nacken
• Har ont i magen eller svåra/tilltagande smärtor
• Har prickar i halsen
• Har hudförändringar, blåsor eller utslag

Alvedon (paracetamol) Receptfritt läkemedel mot smärta och feber. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Läs bipacksedeln noga. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare AB, tel. 020-10 05 79. CHSE/CHALV/0018/19c. NOV 2019.

Läs mer om behandling av feber hos barn här.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Influensa eller förkyld? Så märker du skillnaden!
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll