Publicerad 2 December 2019

Fotograf:

I samarbete med parodontax 4 tecken på att du har en tandköttssjukdom

Du kanske känner till att blödande tandkött är en varningssignal, men det finns flera andra tecken på tandköttssjukdom som är viktiga att ha koll på.
Tandköttssjukdom i olika former är vanligt – bland annat lider en tredjedel av befolkningen av blödande tandkött*. Däremot kan obehandlad tandköttssjukdom i värsta fall leda till tandlossning, så det är viktigt att behandla i tid. 

Hur mår ditt tandkött? Testa här!

Tillsammans med parodontax listar vi fyra symptom att hålla utkik efter:

1. Blödande tandkött

Blödande tandkött beror ofta på att du har en beläggning av plack, alltså bakterier, mellan och kring tänderna. Det kan irritera tandköttet och göra att det börjar blöda. Detta kan vara ett första tecken på att ditt tandkött inte mår bra.

2. Dålig andedräkt

Dålig andedräkt kan bero på många saker, men en anledning kan vara plack. Det bildas nämligen en illaluktande gas när bakterierna bryter ner mat.

3. Svullet tandkött

Ett tidigt tecken på att tandköttet inte är friskt är att det blir inflammerat (ett annat ord för tandköttsinflammation är gingivit). Inflammerat tandkött blir rött och svullet och även detta kan bero på uppbyggnad av plack kring tänderna. Inflammationen kan sedan sprida sig till tandfästet. 

4. Tillbakadraget tandkött

Om du har en tandköttsinflammation som du inte behandlar kan det leda till att tandköttet drar sig tillbaka. Om tandköttet dragit sig tillbaka kan det inte komma tillbaka, så det är verkligen en signal man ska ta på allvar. När tandköttet dragit sig tillbaka kan fickor bildas som gör att ännu fler bakterier samlas. Denna form av tandköttssjukdom kallas parodontit och kan i värsta fall leda till tandlossning.

Ilningar eller att tanden ser ut eller känns längre än normalt kan betyda att du har tillbakadraget tandkött.

Vad kan du göra?


En av de vanligaste orsakerna till dessa symptom är uppbyggnaden av bakterier, alltså plack, kring tänderna. Detta kan huvudsakligen undvikas genom att borsta tänderna ordentligt två gånger om dagen, gärna extra noga vid tandköttskanten, och att använda tandtråd eller mellanrumsborste för att komma åt mellan tänderna där placken ofta sätter sig.

parodontax har två olika tandkrämer, Extra Fresh och Ultra Clean, som skiljer sig från vanliga tandkrämer genom att de innehåller små partiklar av natriumbikarbonat. Dessa gör att parodontax är fyra gånger mer effektiv än en vanlig tandkräm på att ta bort plack**. Tandkrämen innehåller även fluor för att motverka karies. Här kan du läsa mer om hur parodontax tandkräm fungerar.

Oavsett vilket av symptomen du upplever är det bra att fråga din tandläkare för att få rätt hjälp.

Här kan du köpa parodontax


*GSK U&A studie Sverige April 2017
** Efter en professionell rengöring och borstning två gånger dagligen

Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen. ©2019 GSK-koncernen eller dess licensgivare. CHSE/CHPDX/0013/19a


Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 4 tecken på att du har en tandköttssjukdom
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll