Publicerad 12 December 2019

Fotograf:

I samarbete med Moderna försäkringar 4 sätt att förbereda sig inför förlossningen

Ingen kan förutse sin förlossning men du kan göra en hel del för att känna dig trygg och väl förberedd.
Förbered ditt livs största och förmodligen viktigaste ögonblick! På Mammastygn, ett initiativ av Moderna Försäkringar, finns allt du behöver veta om graviditeten och tiden kring bebisens födelse.

Här är 4 saker du kan göra för att planera och peppa inför förlossningen.

1. Landa mentalt

Chefsbarnmorskan vid BB Stockholm, Gudrun Abascal, skriver i sin bok ”Att föda” om att hon upplever att mammor som är oroliga och nervösa löper större risk för förlossningsskador vid vaginal förlossning. Att förbereda sig mentalt kan handla om att yoga en kort stund varje dag, promenera i vacker natur eller bara sätta sig ned och andas igenom sina rädslor och funderingar. Observera och bekräfta dina tankar utan att döma. Peppa dig själv med meningar som: ”Jag är stark. Jag litar på min kropp.”

2. Massera!

Att smörja in och massera underlivet och mellangården med mandelolja är ett väl beprövat, om än inte vetenskapligt, knep som rekommenderas av många barnmorskor på MVC. Oljan gör huden mer elastisk och följsam, och sägs förebygga bristningar. Man kan börja smörja in sig dagligen under graviditetens sista veckor. Flera varumärken erbjuder så kallad perinumolja och du hittar dem på ditt närmaste apotek.

3. Försäkra ditt underliv

Teckna en förlossningsförsäkring. Moderna försäkringar erbjuder som enda svenska försäkringsbolag försäkringen Gravid Förlossning  som en del i Gravidförsäkringen Large. Det är en sjukvårdsförsäkring och ger dig som födande kvinna tillgång till snabb specialistvård vid förlossningsskador, samt krishjälp vid förlossningsdepression. Den omfattar bland annat gynekologbesök och operationer som du kan behöva till följd av att du fött barn. Utöver det medicinska skyddet så innebär en sådan försäkring mindre oro för dig som gravid så att du i stället kan fokusera på den stundande förlossningen och mötet med sin bebis.

4. Läs på!

Det finns idag ett stort utbud av handböcker om att föda barn. Det kan kännas tryggt att vara påläst och ha god kunskap om förlossningen och dess olika faser: Latensfasen, öppningsskedet och utdrivningsskedet. Och även ha läst på om olika typer av smärtlindring och i god tid tagit ställning till vad som passar dig. Kunskap kanske inte gör förlossningen lättare, men det är en stor fördel att ha koll på läget och förstå vad kroppen går igenom - från första värken tills dess att barnet och moderkakan är ute.

Mammastygn
Mammastygn, ett initiativ av Moderna försäkringar, är en samlingsplats för alla mammahjältar med information om graviditet, förlossning, tiden efter förlossningen samt var hjälpen finns om man skulle behöva den.

Här kan du läsa på mer om förlossningen och hur du försäkrar den.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 4 sätt att förbereda sig inför förlossningen
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll