Publicerad 17 December 2019

Fotograf:

I samarbete med Alvedon Årets influensavåg är här – så håller du dig frisk

Alla som haft influensan är beredda att göra vad som krävs för att slippa bli sjuka igen. Viruset ändrar sig dock från år till år så tyvärr går man inte säker även om man var sjuk i fjol. Som tur är finns en hel del du kan göra för att undvika att bli sjuk.
Som en trogen vän kommer influensan tillbaka varje vinter. Med några enkla knep kan du minska risken att bli smittad.

1. Undvik stora folksamlingar inomhus

Smittämnena färdas genom luften. Om någon nyser i din närhet finns det risk att du smittas, särskilt om du befinner dig inomhus. Försök därför att undvika trånga utrymmen med många människor, buss och tunnelbana i rusningstid, gallerior – i perioden när influensan härjar som värst.

2. Tvätta händerna

Handhygien gäller nu och alltid. Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Viruset smittar oftast vid direktkontakt som till exempel ett handslag med någon som bär på viruset.

3. Håll koll på influenstatrenden.se

Gå in på influensatrenden.se för att få koll på hur influensan sprider sig i ditt område. På så sätt är du förberedd och kan göra allt för att förebygga smittan.

4. Utelek

Träffa vänner, framförallt barnfamiljer, utomhus under influensatider. Promenera, grilla korv, åk skridskor, gå till lekparken … Det finns massor av alternativ!

5. Träffa inte personer som varit sjuka.

Undvik kontakt med personer som du vet är/varit sjuka. Viruset smittar även flera dagar efter insjuknandet.

6. Vaccinera dig

Vissa personer som riskerar att bli allvarligt sjuka av influensan rekommenderas att vaccinera sig. De som befinner sig i riskgruppen är den som är över 65 år, gravid, har diabetes eller en hjärt- eller lungsjukdom. Läs mer om riskgrupper

Om du blir smittad …
- Vila och låt kroppen återhämta sig. Det tar ofta mellan 5-7 dagar innan man börjar må bättre.
- Drick mycket vätska för att inte drabbas av vätskebrist.
- Smärtstillande och febernedsättande läkemedel, till exempel Alvedon, hjälper mot febern och lindrar smärtan vid muskelvärk.
- Sov med huvudet i högläge för att lättare få luft om hals- och luftvägar är påverkade.


Alvedon (paracetamol) Receptfritt läkemedel mot smärta och feber. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Läs bipacksedeln noga. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare AB, tel. 020-10 05 79. CHSE/CHALV/0018/19c. NOV 2019

Läs också: Vab-läge? - 5 tecken på att ditt barn bör stanna hemma


Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Årets influensavåg är här – så håller du dig frisk
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll